Pita Snowden Putina: prisluškuje li Rusija? (nije vic)

17.4.2014.
17:16
VOYO logo

Bio je to vjerojatno prvi izravni kontakt Putina i Snowdena otkako je ljetos Rusija pružila azil američkom bjeguncu kojega njegova domovina traži zbog razotkrivanja tajnih podataka.

"Da li Rusija na bilo koji način presreće, pohranjuje ili analizira komunikacije milijuna pojedinaca?", pitao je najpoznatiji svjetski zviždač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin, koji je bio špijun u doba Sovjetskog Saveza, izazvao je smijeh u studiju kazavši: "Vi ste bivši agent, a i ja sam imao veza s obavještajnom agencijom".

Rusija prati komunikacije u sklopu kriminalističkih istraga, "ali masovno, nekontrolirano prisluškivanje sigurno ne dopuštamo i nadam se nikad i nećemo", odgovorio je Snowdenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim pitanjem predsjedniku o tome vjeruje li da svrha učinkovitije, bolje istrage opravdava sredstvo da se zbog toga "čitava društva nadziru" Snowden je htio pokazati da ga zabrinjavaju slobode posvuda u svijetu, uključivo u Rusiji koja mu je pružila azil.

Putin je tako dobio priliku pokazati da Rusija manje zadire u privatne slobode nego što to čini SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruske vlasti trebaju odobrenje suda da provode takav nadzor nad nekim specifičnim pojedincem i "zbog toga ovdje nema masovnog nadzora i prema zakonu ne može ni biti", odgovorio je Putin.

Snowden nije bio u studiju kada je postavio pitanje Putinu putem videosnimke i nije jasno je li pitanje bilo unaprijed snimljeno iil je išlo uživo, objašnjava Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo