Aplikacije koje mogu poboljšati vaš vid

Gdje bi mi ovih dana bez naših pametnih telefona? Tu su aplikacije za gotovo sve što nam padne na pamet: za igre, TV emisije, fotografije, glazbu, kupovinu, tjelovježbu...

30.9.2014.
12:39
VOYO logo

No, sada postoje i aplikacije koje vam mogu pomoći da poboljšate svoj vid, a znanstvene studije pokazale su da su ove aplikacije doista učinkovite.

Ranije ove godine tim neuroznanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji, Riverside, objavio je studiju u časopisu Current Biology u kojoj su testirali svoju ​​novu aplikaciju nazvanu UltimEyes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto poboljšanja samog oka, aplikacija radi na način da iskorištava temeljno obilježje našeg mozga - neuroplasticitet.

Veze između moždanih stanica su rastezljive i mogu se ojačati tako da se vježba područje mozga koje je odgovorno za obradu vizualnih informacija (vizualni korteks), pa je na taj način moguće poboljšati vid. Ova plastičnost mozga već je dokazana u različitim prethodnim studijama s odraslima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vizualni podražaj koji koriste UltimEyes i razne druge aplikacije za treniranje oka su uzorci, odnosno šablone koji se nazivaju Gabor slojevi, a riječ je zamagljenim linijama prikazanim na sivoj podlozi.

Gabor slojevi se koriste jer oni imaju značajke koje odgovaraju i zato jer aktiviraju receptivna svojstva polja moždanih stanica koje se nalaze u vizualnom korteksu. Predstavljajući očima ove nove obrasce i postupno ih čineći sve težim za identifikaciju, vaš mozak postaje bolji u njihovoj obradi što dovodi do poboljšanja vida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo