ikona hrvatske košarke / Vrijeme prolazi, ali uspomena ne blijedi: Dražene, sretan ti 53. rođendan!

Dražen Petrović danas bi proslavio svoj 53. rođendan. 24 godine prošle su od kobnog 7. lipnja i automobilske nesreće na autocesti u njemačkom Ingolstadtu, a mi se još pitamo što je sve Hrvatska mogla osvojiti s njime...

22.10.2017.
10:10
VOYO logo

Ikona hrvatske košarke Dražen Petrović danas bi proslavio 53. rođendan. 24 godine prošle su od kobnog 7. lipnja i automobilske nesreće na autocesti u njemačkom Ingolstadtu, a mi se i dan danas pitamo što je sve Hrvatska mogla osvojiti s njime...

Legenda hrvatske košarke rođena je 22. listopada davne 1964. u Šibeniku i na današnji dan, Dražen bi navršio točno 53 godine. Čak 24 godine nakon tragičnog kraja tada daleko najveće sportske zvijezde s naših prostora, uspomena ne blijedi, a mi se još uvijek pitamo koliko smo visoko mogli letjeti s Draženom kao vođom naše nacionalne vrste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brata Aleksandra pratio na svakom koraku

Petrović je karijeru započeo u rodnom gradu, u tadašnjoj Šibenki za čiju je seniorsku momčad prvi put zaigrao sa samo 15 godina. Veliki entuzijazam, ostajanje dokasna na treninzima i sjajan učinak prizvao je i interes brojnih europskih klubova, no Dražen je odlučio ići korak po korak i potpisati za zagrebačku Cibonu, u kojoj je igrao i njegov brat Aleksandar. 

Sjajne izvedbe nisu izostale, Dražen je u dva navrata doveo Zagrepčane na vrh Europe ('85 i '86), što je uspjeh koji je u današnje vrijeme nezamisliv nekom od hrvatskih košarkaških klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je na red došao prvi korak u inozemstvu, Petrović je momčad Cibone zamijenio onom španjolskog velikana Real Madrida, koju je također okitio brojnim trofejima, a u tom je periodu osvojio i Europsko prvenstvo u Zagrebu 1989. godine te Svjetsko prvenstvo u Argentini 1990. s reprezentacijom Jugoslavije.

Fenomenalne igre u španjolskoj prijestolnici nisu ostale nezamijećene ni među skautima najjače lige svijeta NBA-a, iako su se u to doba u potrazi za svježom krvlju vrlo rijetko okretali u smjeru starog kontinenta. Ipak, netko je morao provjeriti to čudo od igrača koje je osvajalo trofej za trofejem u 'kraljevskom klubu', a Jugoslaviju dovelo do europskog i svjetskog trona. Dražen je tako 1990. godine, nakon neugodnih sudskih sporova zbog poteškoćama s Realom koji ga isprva nije želio pustiti, postao članom Portland Trail Blazersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksplozija u Netsima, srebro u Barceloni

Nažalost, zbog ligaške politike i slabog statusa koji su Europljani tada uživali na američkom tlu, u Blazersima je uglavnom sjedio na klupi, no stigavši u New Jersey Netse (sadašnji Brooklyn Netsi), Dražen je eksplodirao. U sezoni 1991/92. u kojoj se praktički tek predstavio zahtjevnoj američkoj publici, ne samo da je bio najbolji šuter momčadi, već je osvojio i nagradu za najboljeg Europljanina ikad u NBA ligi.

Ubojiti Petro, kako su mu Amerikanci tepali, postao je pravi lider Netsa. Te sezone je nastupio u svakoj utakmici, u prosjeku je na terenu provodio 30,6 minuta i imao prosjek od 20,5 koševa po susretu, a prosjek šuta mu je bio iznad 50 posto. Posebno se pamti utakmica protiv Houston Rocketsa u njegovoj, pokazat će se kasnije, posljednjoj sezoni karijere. Petrović je zabio nevjerojatna 44 koša, što je Amerikance oborilo s nogu, a rekord postignutih koševa koji je Dražen te 1993. godine postavio među hrvatskim košarkašima tek je 23 godine kasnije uspio izjednačiti Bojan Bogdanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste godine, nakon raspada bivše Jugoslavije, s tek je oformljenom hrvatskom reprezentacijom stigao do uspjeha koji je i dan danas ostao najveći u povijesti. Naime, naši su košarkaši predvođeni Draženom dogurali do finala Olimpijskih igara u Barceloni, gdje su poraženi protiv moćne reprezentacije SAD-a, tada poznate pod nadimkom 'Dream Team', što je ostao sinonim za tu generaciju. Izvodio je i u tom finalu Petrović čuda na terenu, no protiv momčadi koju su činili igrači poput Michaela Jordana, Larryja Birda, Scottiea Pippena Magica Johnsona, jednostavno nije išlo. SAD je slavio 117:85, a Hrvatska se okitila prvom i jedinom košarkaškom medaljom s Olimpijade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz moćne Amerikance, na srebro se jednostavno nismo mogli žalliti, sve se činilo savršeno i svi su samo čekali nove majstorije i uspjehe, kako Dražena osobno, tako i ekipa koje su imale čast da on nastupa u njihovim redovima, no tada se dogodilo nešto užasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stravična prometna nesreća na autocesti pored njemačkog Ingolstadta koštala je Dražena života u 29. godini. Javnost je bila u potpunom šoku, a početkom NBA sezone 1993./94. Netsi su umirovili dres s brojem 3 koji je Petrović nosio, što najviše govori o tome koliko je naš 'košarkaški Mozart' značio njihovom klubu.

Iako Dražena više nema s nama, njegov duh ostat će sveprisutan. Uostalom, da nije tako, ne bismo se iz godine u godinu iznova prisjećali svega što smo upravo nabrojali, a nabrajat ćemo i dalje... Sjajan šut, neviđena motivacija i spartanska želja za pobjedom bile su njegove najveće odlike, odlike koje se u današnjem modernom sportu, ruku na srce, rijetko viđaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle su 24 godine, a čini se kao da je Dražen još jučer vladao košarkaškim terenima. Kako kaže naslov svima nam poznate šibenske pjesme u Draženovu čast, 'život leti, kapetane'. I doista leti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo