DANAS USAMLJENA I STARA / Na današnji dan prije 78 godina rođen je europski velikan: Sretan rođendan, Cibona!

Image
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Zlatno doba kluba bilo je između 1980. i 1987. kada su dres Cibone nosila dvojica velikana hrvatske i svjetske košarke – Krešimir Ćosić i Dražen Petrović

24.4.2024.
13:10
Luka Batelic/PIXSELL
VOYO logo

Na današnji dan 24. travnja 1946. godine, u Kranjčevićevoj iza sjevernog gola nogometnog igrališta, održana je osnivačka skupština košarkaške sekcije sportskog društva Sloboda, današnje Cibone, koja u teškim uvjetima slavi 78. rođendan.

Image
RADNE AKCIJE /

Amerikanci krenuli u restauraciju Cibone: 'Zagreb ima problem. Legendarna dvorana izgleda kao s**nje'

Image
RADNE AKCIJE /

Amerikanci krenuli u restauraciju Cibone: 'Zagreb ima problem. Legendarna dvorana izgleda kao s**nje'

Nekadašnji europski velikan daleko je od svoje trofejne i slavne mladosti, no barem na rođendan treba se prisjetiti nekih podataka. Klub je u prvih nekoliko godina često mijenjao ime (Sloboda, SD Zagreb, Vihor, Polet), da bi konačno u ljeto 1950. dobio ime Lokomotiva. Pod tim imenom je igrao sve do studenoga 1975. kada se košarkaški klub odvojio od Sportskog društva Lokomotiva i za novog sponzora dobio Cibonu, prehrambeni gigant kojega su činili “Kraš”, “Franck”, “Badel” i “Voće”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime dolazi od spojenice iz latinskog cibus bonus, značenja 'dobra hrana', po čemu je prehrambeni koncern dobio ime, koje je u isto vrijeme i prigodna igra riječi jer na talijanskom 'cibo' znači hrana, tu je i kombinacija - CI(korija)-BO(mbon)-NA(ranča). Ime se toliko ukorijenilo među navijačima da se održalo i do danas, unatoč činjenici da se prehrambeni koncern po kojem su ime dobili već odavno raspao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Prvoj saveznoj ligi klub se natječe od 1951. godine, a jedino 1952. i 1960. nisu bili članovi Prve lige. Zlatno doba kluba bilo je između 1980. i 1987. kada su dres Cibone nosila dvojica velikana hrvatske i svjetske košarke – Krešimir Ćosić i Dražen Petrović. U tom razdoblju osvojeno je čak 14 trofeja, uključujući i dva najsjajnija – naslovi klupskih prvaka Europe 1985. i 1986. godine.

Klupski nadimak je Vukovi s Tuškanca, jer je tadašnja Lokomotiva prije izgradnje današnjeg Košarkaškog centra Dražen Petrović igrala na igralištu na Tuškancu. Boja dresa im je plava. Navijači im često skandiraju "heja-heja cibosi", što je modifikacija originalnog navijanja "heja-heja lokosi" dok se klub zvao Lokomotiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo