Najopasnije autosjedalice u Hrvatskoj su...

Hrvatski autoklub i ove je godine objavio rezultate testiranja dječjih autosjedalica na hrvatskom tržištu.

24.11.2011.
11:09
VOYO logo

Kao i mnogo puta do sada, testiranje deset dječjih autosjedalica dostupnih na hrvatskom tržištu pokazalo je da proizvođači posljednjih godina ulažu velike napore i sredstva u podizanje razine sigurnosti naših najmlađih.

arti-201107130728006Ove je godine u testiranje HAK-a i njegovih partnera dodano nekoliko novih kriterija kako bi bilo provedeno u skladu s najnovijim tehnologijama. Najvažniji novi elementi odnose se na ispitivanje štetnih sastojaka i ergonomiju. Odrađeni preporučeni testovi pokazali su da su rezultati u kategorijama sigurnosti i jednostavnosti uporabe tek neznatno različiti od onih u prethodnim godinama. Ipak, uvođenjem novih aspekata samog testa rezultati se više ni ne mogu direktno uspoređivati s onima od prije, pogotovo ako je razina štetnih sastojaka visoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnje testiranje rađeno je na deset autosjedalica različitih težinskih kategorija pri čemu su ključni kriteriji bili sigurnost, lakoća uporabe i ergonomija, prisustvo štetnih sastojaka te čišćenje i završna obrada. Pritom je šest proizvoda dobilo ocjenu dobar i kvalitetom se izdignulo iznad konkurencije. Naime, testiranje koje na sjedalicama provode HAK i njegovi partneri poznaje pet različitih ocjena. Najviša ocjena je vrlo dobar koju ovom prilikom nije osvojila niti jedna sjedalica, a onda redom prema lošijima slijede dobar, zadovoljavajući, jedva minimalan i loš.

Najbolje i najgore su...

Ove su godine najbolje ukupne rezultate imale sjedalice Jane Transporter, Besafe iZi Go, Chicco Autofix Fast + Isofixbasis, Chicco Autofix Fast incl. Base, Cybex Pallas Fix i Cybex Solution X-Fix, pri čemu je proizvod Besafea bio za korak bolji od ostalih. Njihov iZi Go školjkasta je sjedalica namijenjena novorođenčadi i djeci do 13 kilograma težine ili starosti od otprilike godinu i pol dana. Postavlja se u smjeru suprotnom od smjera vožnje, što je samo još jednom potvrdilo da takav tip sjedalica ima najbolje i najsigurnije rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, najgori rezultat testa ostvario je Prenatal Orion Fix, a u kategoriji onih s najlošijom ocjenom našle su se sjedalice Bebe Confort/Maxi Cosi FeroFix i Bebe Confort/Maxi Cosi Fero.

arti-201101110014006Simulacija frontalnog sudara izbacila je i prvu žrtvu ovogodišnjeg testiranja. Sjedalica Prenatal Orion Fix nije prošla na testu HAK-a koji nadilazi potrebnu zakonsku regulativu u pogledu jačine udara. Osim toga, kod Prenatala sjedalica nije dizajnirana tako da pravilno zadrži dijete pa ono može skliznuti u poziciju koja se ocjenjuje kritičnom u slučaju sudara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest testiranih proizvoda nije imalo uopće ili je imalo tek vrlo male tragove štetnih sastojaka i zbog toga su u toj kategoriji ostvarili vrlo dobar skor. Razina štetnih sastojaka bila je malo povišena u dva proizvoda, Besafe iZi Go i Safety 1st Primeofix, što je za posljedicu imalo ocjenu zadovoljavajuće, no nije imala negativnog efekta na ukupne rezultate niti je uzrokovala smanjenje konačne ocjene.

To se ne može reći za sjedalice Bebe Confort/Maxi Cosi Ferofix i Bebe Confort/Maxi Cosi Fero koje su sadržavale plastifikatore u mjeri iznad limita koji bi se mogao tolerirati, upozorava HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101110014006 arti-201107130728006 arti-201005260490006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo