25 Lexusovih inovacija za 25 godina postojanja

Lexus obilježava 25 godina postojanja tvrtke, a neke od 25 (inovativnih) činjenica su prvi full hibrid V8, prvi s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem.

26.11.2014.
15:37
VOYO logo

Lexus je Toyotina marka luksuznih automobila kojima je Toyota željela konkurirati tradicionalnim luksuznim markama kao što su Jaguar, BMW, Audi, Mercedes-Benz, a povijest seže u 1989. godinu kada je u SAD-u predstavljen prvi model LS 400, piše vidiauto.com.

Prodaja Lexusa u Japanu je startala tek 2005. godine, iako je do tada ovaj brand bio prisutan u mnogim zemljama širom svijeta, a danas je prisutan u 70 zemalja. U Hrvatskoj je prodaja Lexusa počela 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo 25 inovacija koje su došle iz Lexusa, tijekom 25 godina postojanja:

1. Lexus LS 600h je prvi na svijetu potpuni hibrid s V8 motorom, predstavljen 2010. godine.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Prvi klima uređaj koji putem infracrvenih senzora prati temperaturu na licima svih putnika u vozilu nalazi se u Lexusu LS 600h, trenutne generacije.


3. Prvi automobil na svijetu sa standardnom satelitskom navigacijom je Lexus LS 400 iz 1998. godine.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Predstojeći Lexus RC F je prvi sportski automobil s prednje postavljenim motorom i stražnjim pogonom koji ima vektorski zakretni moment. Koristi se niz multi-ploča spojke.


5. Lexus NX 300h je prvi automobil u automobilskoj industriji s tehnologijom Clari-Fi koja analizira i poboljšava kvalitetu zvuka svih vrsta komprimiranih i digitaliziranih izvora glazbe, kao dio premium audio sustava Mark Levinson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Prvi masovno proizvedeni luksuzni hibridni automobil sa stražnjim pogonom je Lexus GS 450h iz 2007. godine.


7. 2006. godine Lexus LS 460 je bio prvi na svijetu s automatskim 8-brzinskim mjenjačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Lexus Kokura u Japanu je prvi i jedini u svijetu hibridni proizvodni pogon namijenjen proizvodnji samo hibrida. Pokretna traka koristi pozitivan sustav tlaka zraka kako bi se spriječilo kontaminiranje čestica hibridnih komponenti na pogonskom sklopu.


9. U 2005. godini druga generacija Lexusa IS bila je prvi automobil na svijetu opremljen sa zračnim jastukom s dvije komore čime je omogućena veća zaštita za vrat i ramena u slučaju sudara.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Promjena visine vozila na određenom nivou, bez obzira na broj putnika i tereta u vozilu, uz zračni ovjes debitirala je na Lexusu LS 430 u 2000. godini. Promjenjivi zračni ovjes reagira za 20 mm na neravnim cestama i automatski spušta vozilo prilikom vožnje na većim brzinama poboljšavajući time aerdinamiku.

Ostatak inovacija možete pročitati na stranicama Vidiauto.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo