Zdrava prehrana / Savjeti za pripremu kefira kod kuće

Image
Foto: Pixabay

Kefir je izuzetno bitan dio ljudske prehrane posljednjih 2000 godina, i to s dobrim razlogom. Saznajte kako napraviti kefir kod kuće kako biste iskoristili sve hranjive sastojke koje kefir pruža.

1.11.2022.
11:13
Pixabay
VOYO logo

Kefir je fermentirano mlijeko, pomalo nalik jogurtu, koje sadrži do 30 različitih vrsta probiotičkih bakterija i kvasaca. Kefir je bogat izvor bioaktivnih peptida, vitamina, minerala i enzima. Osim toga, kefir je lako napraviti kod kuće, uz minimalne potrebe za priborom. No, kako napraviti kefir kod kuće?

Sastojci potrebni da napravite kefir kod kuće su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • ½ žličice kefirnih zrnaca
  • 1 litra svježeg mlijeka

Kada pravite kefir kod kuće, najprije stavite pola žličice kefirnih zrnaca u staklenku od 500 ml s brtvom za fermentaciju. Dodajte pola litre mlijeka, ostavljajući oko 2 cm prostora na vrhu. Ostavite na radnoj ploči 18-24 sata da kefir fermentira. Kada se mlijeko zgusne, smjesa se pretvara u kefir.

Kada se kefir stegne, ako ga ne možete odmah procijediti, stavite ga u hladnjak kako biste zaustavili daljnju fermentaciju, jer okus može postati prilično jak. Procijedite kefir kroz sito u vrč . Zrna su prilično čvrsta i podnose lagano miješanje. Ovaj recept za kefir je već gotov. Kefir možete popiti odmah, aromatizirati i ohladiti ili ga ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko sati kako bi okus bio jači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo