OBLJETNICA 'BLJESKA' / Trenutak kada su Milanović, Plenković, Jandroković, Reiner i Medved gledali let moćnog Rafalea

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena

1.5.2024.
9:39
VOYO logo

Budnicom Orkestra Oružanih snaga ulicama Okučana u srijedu ujutro je počelo obilježavanje 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak kojom je oslobođena zapadna Slavonija, a središnja svečanost bit će kod "Kocka vedrine", gdje je došao državni vrh.

Na središnjoj svečanosti u središtu Okučana bit će, uz polaganje vijenaca, pročitana imena branitelja poginulih u "Bljesku" i povjesnica o operaciji, a umjesto preleta MIG-ova, kako je to bilo na prethodnim svečanostima, organiziran je prelet borbenih aviona Rafalea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRMI DILJEM LIJEPE NAŠE /

Rafalei paraju nebo iznad Hrvatske, piloti izvode svoju prvu zadaću

Image
GRMI DILJEM LIJEPE NAŠE /

Rafalei paraju nebo iznad Hrvatske, piloti izvode svoju prvu zadaću

Prva zadaća višenamjenskih borbenih aviona Rafale koji su 25. travnja došli iz Francuske u Hrvatsku bit će izvedeni u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima Vojno-redarstvene operacije Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Na video snimkama možete pogledati trenutak kada su predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Željko Reiner i Tomo Medved zajedno gledali u prelet Rafalea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva Rafala preletjet će iznad Okučana te će zatim i čitavu Hrvatsku, od Vukovara i Čakovca do Istre i juga Hrvatske.

Brojni građani od jutra pristižu u Okučane gdje je priređen cjelodnevni program obilježavanja 29. godišnjice VRO Bljesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije otvorene su u sportskoj dvorani Osnovne škole, a do 16 sati može se razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme Oružanih snaga i MUP-a.

U crkvi sv. Vida bit će služena sv. misa za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslava pobjedničke akcije Bljesak u Okučanima završit će koncertom grupe Crvena jabuka.

Hrvatske snage su u Vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak“ 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Tijekom akcije pobunjeni Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zoran Milanović položio vijenac na obilježavanju vojno-redarstvene operacije Bljesak

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo