NEMA NOVOOBOLJELIH, PREMINULE DVIJE ŽENE: / Stožer donio još jednu odluku koja će mnoge razveseliti: 'Imamo vrlo dobru situaciju...'

Image
Foto: Srdjan Vrancic/POOL/CROPIX

U Hrvatskoj u protekla 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze, ali jesu dvije smrti povezane sa zarazom koronavirusom, radi se o starijim ženama koje su preminule u KBC-u Split,

9.6.2020.
7:09
Srdjan Vrancic/POOL/CROPIX
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2247 slučajeva zaraze, od čega se 2130 osoba oporavilo, a 106 ih je preminulo
  • Epidemiologinja WHO-a tvrdi da je svega šest posto asimptomatski zaraženih osoba prenijelo koronavirus dalje
  • Istraživanje koje je provela Medicinska škola na Harvardu pokazalo je da se koronavirus u Kini možda počeo širiti već u kolovozu prošle godine
  • Zbog proslave Bajrama u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i BiH zabilježen je poveći broj novih slučajeva zaraze

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Španjolskoj će ostati obveza nošenja maski

15:56 - Nošenje maski za lice bit će obvezno u Španjolskoj sve dok se ne završi epidemija koronavirusa, rekao je ministar zdravlja Salvador Illa. Mjera će "ostati na snazi sve dok trajno ne pobijedimo virus, što će biti kada budemo imali efikasno liječenje ili cjepivo", dodao je. Od 21. svi u dobi od šest i više godina moraju nositi maske u javnosti gdje nije moguće održavati sigurnosnu udaljenost od 2 metra od ostalih ljudi. Kad se formalno završi izvanredno stanje 21. lipnja, mjera će ostati na snazi, a vlada će uvesti kaznu do 100 eura za nepoštivanje. Novim će se propisom malo smanjiti sigurnosni razmak na 1,5 m. Zbog virusa je umrlo više od 27.000 ljudi u Španjolskoj. Epidemija je sad pod nadzorom, pa zemlja polako olakšava mjere karantene, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Employees distribute sanitary kits to first visitors in the Xanadu Shopping Center in Madrid on the day of its reopening during the beginning of Phase 2 of the unconfinement during the health crisis due to the Covid-19 - Coronavirus pandemic. June 8,2020.,Image: 529357534, License: Rights-managed, Restrictions: Spain Out, Model Release: no

Zatvorena škola na jugu Engleske

15:51 - Škola u New Forestu na jugu Engleske zatvorena je nakon što je potvrđeno da je učenik zaražen koronavirusom. Rečeno je da je tijekom vikenda osoblje obaviješteno da je dijete imalo virus. Zamjenica ravnatelja Amy Wake rekla je da je "teška odluka" zatvaranja učinjena zbog predostrožnosti, javlja BBC.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija usmrtila 406.466 osoba u svijetu, zaraženih više od 7 milijuna

15:38 - Pandemija koronavirusa usmrtila je najmanje 407.009 osoba u svijetu na 7.142.462 zaraženih prema podacima na stranici Sveučilišne bolnice Johns Hopkins u utorak u 15 sati. Više od 7 milijuna zaraženih službeno je dijagnosticirano u 196 država i teritorija otkako se bolest pojavila u prosincu što dovode u pitanje stručnjaci s američkog sveučilišta Harvard. Bolest se Kinom možda počela širiti već u kolovozu 2019., tvrdi studija s Harvarda temeljena na satelitskim snimkama, obrascima putovanja u bolnice i podacima iz internetskih tražilica, no Kina je tu tvrdnju nazvala „smiješnom“.

S 1.961.187 zaraženih i 111.007 umrlih Sjedinjene Države i dalje zauzimaju prvo mjesto na popisu zemalja najteže pogođenih pandemijom. Na drugom mjestu po broju žrtava je Velika Britanija s 40.597 umrlih, iako je brojka koju je u utorak objavio Nacionalni statistički zavod veća i dosegnula je gotovo 50.000 mrtvih od posljedica covid-19. Na trećem je mjestu Brazil s 37.134 umrlih od koronavirusa, ali ta najveća južnoamerička država s ukupno 707.412 zaraženih na drugom je mjestu po broju zaraženih u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danima stručnjaci upozoravaju da je Južna Amerika novo žarište koronavirusa i upozoravaju na potkapacitiranost sanitarnih vlasti u toj regiji. Na trećem mjestu po broj žrtava je Italija s 33.964, a slijedi Francuska s 29.209 umrlih od posljedica bolesti Covid-19.

Moskva od utorka bez karantene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S 484.630 zaraženih Rusija zauzima treće mjesto po broju zaraženih koroanvirusom, a umrlih je 6.133, no Moskovljani od utorka mogu uživati u uobičajenoj rutini pošto je ukinuta karantena nakon više od dva mjeseca. Unatoč tome Moskva još dnevno bilježi više od tisuću novih slučajeva zaraze. Gotovo 13 milijuna stanovnika Moskve može sada koristiti javni prijevoz, putovati vlastitim vozilom unutar grada bez restrikcija te mogu neometano izlaziti iz svojih domova.

Eurozona: pad BDP-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog mjera izolacije koje su europske države nametnule u pandemiji, BDP eruozone pao je za 3,6 posto u prvom tromjesečju, što je najviše od uspostave zajedničke euorpske valute 1999. godine.

Indija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indijska prijestolnica New Delhi mogla bi imati više od pola milijuna oboljelih do kraja srpnja, što znači da bi se broj zaraženih umnožio dvadeset puta u dva mjeseca, uozorila je lokaln vlada. Taj megalopolis od 20 milijuan stanovnika do danas ima 874 umrlih od koronavirusa na 29.943 potvrđenih zaraženih. Brojna svejdočanstva govore o teškom stanju u bolnicama i preopterećenosti pogrebnih službi. "Trebat će nam najmanje 80.000 bolničkih kreveta za 550.000 zaraženih u Delhiju do 31. srpnja", kaže Manish Sisodia, druga osoba u lokalnoj vladi nakon sastanka posvećenog sanitarnoj krizi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: Liste čekanja veće za 10 posto, reaktivirano 60 posto bolničkog sustava

15:23 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas da su se liste čekanja tijekom krize zbog koronavirusa povećale za 10 posto, no do sada je reaktivirano 60 posto bolničkog sustava, što je zadovoljavajući trend. "Liste čekanja su problem i od ranije, koronavirus kriza poremetila je redovni sustav odvijanja i pružanja zdravstvene zaštite, a liste čekanja povećane su za okvirno 10 posto", rekao je Beroš nakon predstavljanja HDZ-ova predizbornog programa u središnjici stranke. Ponovio je kako se zdravstveni sustav nakon mjera reaktivacije vraća u normalu, kazavši da je 60 posto bolničkog sustava reaktivirano, a dostignuto je preko 82 posto specijalističko-konzilijarnih pregleda.

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Cappelli očekuje 30 posto prošlogodišnjeg turističkog rezultata

15:06 - Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je izjavio kako očekuje da će se ove sezone ostvariti 30 posto prošlogodišnjeg turističkog rezultata, jer se Hrvatska dokazala u borbi protiv koronavirusa i to je prepoznato na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Španjolci ne pregovaraju s Britancima o zračnom koridoru

14:55 - Španjolska ne razgovara o putničkom koridoru s Velikom Britanijom, rekao je izvor iz španjolskog ministarstva vanjskih poslova, nakon što je britanska lobistička skupina za turizma priopćila da će koridori koji dopuštaju neograničeno kretanje s nizom zemalja biti otvoreni 20. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Međimurci od sutra uvode tri metode dijagnosticiranja koronavirusa

14:52 - Iako je Međimurje već 55 dana bez zabilježenog slučaja zaraze koronavirusom i 29 dana od oporavka posljednje oboljele osobe, ne prestaju s preventivom. Tako će od sutra Djelatnost kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije započeti s obavljanjem molekularne i serološke dijagnostike, odnosno utvrđivanjem prisutnosti koronavirusa u organizmu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S velikim zadovoljstvom najavljujemo početak dijagnostike SARS-CoV-2 virusa u našem Zavodu. Rezultat je to kontinuiranog ulaganja, koordiniranosti institucija i podrške koju dobivamo od Međimurske županije", rekla je za Index ravnateljica ZZJZ Međimurske županije Marina Payerl-Pal.

Automatiziranom metodom molekularne dijagnostike RT-PCR detektira se prisutnost virusa u uzorku u svega 45 minuta. Osim uz uputnicu liječnika, testiranje se može obaviti i samoinicijativno, uz cijenu od 1506 kuna. No, u svakom slučaju potrebno se prethodno najaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Zavoda upozoravaju da negativan nalaz ne isključuje oboljenje od COVIDA-19, jer se njegova prisutnost može otkriti mjereći imunološki odgovor na SARS-CoV-2 virus. U njihovom laboratoriju provodi se i serološka dijagnostika, bazirana na kemijskom obilježavanju protutijela. Osjetljivost te metode ovisi o trenutku vađenja krvi i fazi bolesti.

Uz molekularnu i serološku dijagnostiku, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije može se obaviti i imunokromatografski test, kojim se utvrđuje prisutnost protutijela IgM i IgG koja ukazuju na infekciju koronavirusom. Radi se o testu koji se izvodi iz uzorka kapilarne krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Foto: Međimurska županija

Načelnik HV-a: 'Spremni smo pomoći civilnim institucijama, kao u slučaju koronavirusa'

14:44 - Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj u utorak je u Puli izjavio kako je Hrvatska vojska uvijek spremna i sposobna pružiti pomoć civilnim institucijama, ako se za to ukaže potreba kao i u slučaju krize izazvanom koronavirusom.

"Čestitam svima na iznimno dobro odrađenom poslu. Dobro je učiti od onih koji su dobri, a Istra je i u ovom slučaju pokazala kako uspješno djeluje i u kriznim vremenima", rekao je viceadmiral Hranj nakon razgovora s obnašateljem dužnosti istarskog župana Fabrizija Radina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenivši da je sustav u Istri tijekom protekla dva mjeseca bio napregnut, ali je dobro organiziran pokazao svu svoju spremnost u izvanrednim okolnostima, Fabrizio Radin je rekao da su sve službe u Istri za vrijeme pandemije koronavirusom vrlo dobro funkcionirale što je, smatra on "rezultat rada stručnih ljudi, ali i i suradnje koja u županiji postoji na svim razinama".

"Tu ne isključujem nikoga, od države do najmanje općine u našoj županiji, odradili su odličan posao. To je činjenica o kojoj moramo voditi računa i u budućnosti", poručio je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je kako je upravo stručnost ljudi i, kako je rekao "sveistarsko zajedništvo" snaga Istre koja je pokazala da se zna suočiti s najtežim situacijama kada su u pitanju zdravlje i život naših sugrađana.

"Stručni ljudi su odradili odličan posao. Mi s Ministarstvom obrane imamo odličnu suradnju koja se u zadnje vrijeme ugleda i u akciji razminiravanja područja bivše vojne zone Valelunge u Puli. Svi smo svjesni da danas nema više toliko potrebe za prostorom koji je nekada bio namijenjen vojsci, već želimo bivše vojne zone staviti u službu gospodarstva i razvoja", rekao je Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić čestitao je svima na izvrsnom upravljanju krizom izazvanom koronavirusom istaknuvši kako je županijski kao i nacionalni Stožer civilne zaštite savršeno funkcionirao te kako je upravo zbog toga "Hrvatska dobro prošla u odnosu na druge zemlje u okruženju". Veliki obol u borbi protiv COVIDA-19, po riječima glavnog hrvatskog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića dali su i vatrogasci koji su imali više od 31 tisuću aktivnost, angažirano je bilo 72.290 vatrogasaca koji su ugasili više od 5.330 požara na otvorenom.

"I za vrijeme potresa u Zagrebu vatrogasci su imali više od šest tisuća intervencija na tom području te ugasili 711 požara", zaključio je Tucaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nema oboljelih, preminule dvije žene, donesena nova odluka

14:00 - Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je stanje u protekla 24 sata: "Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je nula, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2247. Novooboljelih nema. Do sada je testirano 69.115 osoba, od toga 249 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 6 osoba. Od toga je na respiratoru nula pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 2130, što je dvoje novoozdravljenih u 24 sata.

Ukupan broj preminulih je 106. U Kliničkom bolničkom centru u Splitu na respiratoru su preminule dvije osobe ženskog spola, obje rođene 1941. godine."

Obavijestili su i o odluci o slobodnom održavanju sportskih natjecanja uz prisutnost gledatelja.

"Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je danas donio Odluku o izmjeni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Ovom Odlukom omogućava se od 15. lipnja 2020. godine, s obzirom na vrlo dobru epidemiološku situaciju, održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja. Naravno, budući da je još uvijek potreban oprez Hrvatski zavod za javno zdravstvo će izraditi preporuke o načinu na koji će gledatelji moći biti prisutni na sportskim natjecanjima."


Hrvati od sutra mogu slobodno putovati u Slovačku

13:56 - Slovačka će od 10. lipnja omogućiti slobodna putovanja u i iz 16 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, te stanovnici više neće morati vani nositi maske za lice, rekao je u utorak slovački premijer Igor Matovič. Osim za Hrvatsku, ograničenja se ukidaju za posjetitelje iz Njemačke, Lihtenštajna, Švicarske, Slovenije, Bugarske, Grčke, Cipra, Malte, Estonije, Latvije, Litve, Finske, Norveške, Danske i s Islanda. Slovačka je prošlog tjedna ponovno otvorila granice sa Češkom, Austrijom i Mađarskom.

Slovačka je ranije zbog uvela relativno stroga ograničenja, uključujući zatvaranje granica, prije nego što je zabilježila bilo kakve slučajeve koronavirusa te je oprezno krenula u ponovno otvaranje zemlje. Matovič je također rekao da će obveza karantene po dolasku iz inozemstva biti ukinuta za zemlje sa sigurne liste te ljudi neće morati aktivirati "pametnu karantenu" na svojim mobilnim uređajima.

Slovaci koji se vraćaju iz zemalja koje nisu na popisu sigurnih zemalja i dalje bi trebali biti u karanteni i testirati se na koronavirus. Vlada će također ublažiti obvezu nošenja zaštitnih maski za lice koje će od srijede biti potrebne samo u zatvorenom prostoru, rekao je Matovič. Zemlja s 5,5 milijuna ljudi zabilježila je 1.531 slučaj zaraženih Covidom-19, dok je od bolesti umrlo 28 ljudi.


Poznati epidemiolog bi u slučaju drugog vala zaraze sve zatvorio

13:42 - U Hrvatskoj je trenutno svega 11 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Većina epidemioloških mjera je već popuštena ili ukinuta, a traju pripreme i za turističku sezonu. No, pravo je pitanje što će se dogoditi na jesen? Poznati epidemiolog Bernard Kaić bi u slučaju ponovnog širenja koronavirusa preporučio novo zatvaranje svih sadržaja.

Više pročitajte OVDJE.


Plenković potvrdio da ni danas nema novih slučajeva zaraze

13:38 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom predstavljanja izbornog programa HDZ-a otkrio je kako niti danas u Hrvatskoj nema novoboljelih: "Evo, imamo svježu informaciju i danas je nula zaraženih."


Velika Britanija u europskom vrhu po broju preminulih od COVIDA-19

13:05 - Broj preminulih od covida-19 u Velikoj Britaniji približio se 52.000, pokazuju podaci agencije Reuters čime je Britanija po broju mrtvih najpogođenija zemlja u Europi i druga u svijetu. Prema novim podacima za Englesku i Wales ukupan broj mrtvih popeo se na 51.766, što je najviši broj mrtvih u Europi i drugi u svijetu iza puno većih Sjedinjenih Država. U pandemiji je ukupno preminulo više od 400.000 ljudi u svijetu.

Oporbene stranke kritiziraju premijera Borisa Johnsona zbog velike smrtnosti u zemlji. Optužuju ga da je prekasno uveo karantenu, da nije na vrijeme zaštitio osobe u staračkim domovima i da se prekasno krenulo s testiranjem i praćenjem kontakata. Britanska vlada izvještava o manjem broju smrtnih slučajeva, ali Reuters u ukupan broj ubraja i sumnjive slučajeve što daje precizniju sliku jer je na početku epidemije u toj zemlji testiran mali broj ljudi. Johnsonova vlada tvrdi da se značajno smanjuje broj mrtvih u danu.

Prema podacima Velike Britanije u ponedjeljak je umrlo 55 ljudi pa je ukupan broj mrtvih 40.597, što je najmanji broj mrtvih u danu otkad je u ožujku uvedena karantena. Ipak, broj smrtnih slučajeva premašio je projekcije nekih vladinih savjetnika. U ožujku je glavni britanski zdravstveni stručnjak rekao da bi ograničenje broja mrtvih na manje od 20.000 bio "dobar ishod". U travnju je Reuters pisao da vlada procjenjuje da će u najgorem scenariju umrijeti 50.000 ljudi. Tijekom pandemije u Velikoj Britaniji umrlo je i oko 64.000 ljudi više nego inače, objavili su u utorak iz Ureda za nacionalnu statistiku.

Image

Foto: Profimedia

Većina epidemioloških mjera je ukinuta, no neke ostaju na snazi

13:00 - Od zatvorenih trgovina, preko neradne nedjelje, pa do jednosatne pauze za dezinfekciju u radnom danu. Sve su to mjere koje su u mnogočemu uvjetovale način života prije nego što ih je Nacionalni stožer ukinuo. Zbog dobrih brojki, a to je četvrti dan bez novozaraženih, miču se zabrane. No, neke preporuke i dalje su na snazi, iako se u praksi provode selektivno. Počevši od držanja razmaka, pa do pravila u knjižnicama.

Više doznajte OVDJE.


Otkrivena žena koja je možda nulti pacijent u Velikoj Britaniji

12:58 - Britanka Susannah Ford (53) mogla bi biti nulti pacijent u Velikoj Britaniji kada je u pitanju koronavirus. Ova londonska umjetnička direktorica fondacije Forward Arts, zarazila se još u siječnju, prije nego što je u Velikoj Britaniji potvrđen prvi slučaj infekcije Covid-19.

Više doznajte OVDJE.


Austrijska vlada ukida ograničenja za dolaske iz Hrvatske, testovi ostaju

12:54 - Austrijska vlada će od sredine lipnja ukinuti ograničenja za dolaske iz Hrvatske, objavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon razgovora s austrijskim kolegom.

"Dogovorili smo da će austrijska vlada sutra donijeti odluku o ukidanju restrikcija za kretanje ljudi između Hrvatske i Austrije od sredine lipnja", najavio je na Twitteru hrvatski premijer nakon što se telefonski čuo s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

Iz Hrvatske se u Austriju zasad još ne može dolaziti bez ograničenja, dok je Hrvatska otvorila granice za 10 zemalja EU-a, uključujući Austriju. Putnici iz Hrvatske sada mogu ući u Austriju samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od četiri dana i treba biti izdan na njemačkom ili engleskom jeziku. Bez testa mogu oni koji tamo imaju prijavljeno prebivalište ili boravište, ali moraju u 14-dnevnu samoizolaciju.


Japanske vlasti traže od građana da skidaju maske zbog vrućine

12:53 - Japanske vlasti upozorile su građane da unatoč pandemiji koronavirusa skidaju zaštitne maske kad god je to moguće zbog visokih temperatura i velike vlage u zraku. Japanska televizija NHK izvijestila je o rekordnim temperaturama od 30 do 35 stupnjeva Celzija u različitim dijelovima zemlje u utorak.

Vlasti su upozorile građane da izbjegavaju naporno vježbanje te da piju puno tekućine kako bi izbjegli dehidraciju i probleme s cirkulacijom. Ljeta u Japanu postaju sve toplija, a to brine i organizatore Olimpijskih igara koje su odgođene zbog koronavirusa i prebačene na srpanj 2021. - najtoplije vrijeme u godini.

Image

Foto: Profimedia

Europske države raspravljale o 'naučenim lekcijama' tijekom pandemije

12:48 - Europska unija, zemlje Europskog gospodarskog prostora, kandidatkinje za EU i predstavnici Europske komisije i Vijeća razmjenjuju u utorak na videokonferenciji "naučene lekcije" u zdravstvenoj krizi te raspravljaju o daljnjem jačanju rescEU-a, rekao je u utorak pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut. Na videokonferenciji u organizaciji hrvatskog predsjedništva sudjeluje 86 predstavnika nacionalnih tijela za civilnu zaštitu, Komisije i Vijeća na kojoj raspravljaju "kako i na koji način su radili da bi spriječili širenje epidemije u njihovim zemljama i kako su jedna drugoj pomagale", istaknuo je Trut.

Prioritetne teme su daljnji razvoj kapaciteta za zaštitu građana, prevencija i smanjenje rizika od katastrofa, razvoj programa rescEU koji je dio Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, dodao je Trut. Komisija predlaže dvije milijarde eura više za rescEU u novom europskom proračunu kako bi se stvorile rezerve opreme za hitne zdravstvene situacije, šumske požare, kemijske, biološke, radiološke ili nuklearne prijetnje i ostale hitne situacije.

Prema tom prijedlogu, ukupni proračun Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu trebao bi biti veći od 3,1 milijarde eura. Trut je podsjetio da Hrvatska u sklopu tog programa s dva kanadera pomaže u gašenju požara na poziv EK ili zemalja članica EU-a, a i šire kojima zatreba pomoć.


Broj zaraženih raste u američkim državama, strahuje se od širenja zaraze prosvjedima

12:46 - U 22 savezne američke države zabilježen je rast broja slučajeva zaraze koronavirusom, dok 20 država ima pad broja oboljelih, a osam ih je na istoj razini, podaci su Sveučilišta Johns Hopkins. No, istraživanje provedeno na Berkeleyju otkrilo je da bi stanje bilo puno gore da pojedine države nisu uvele karantenu, javlja CNN.

“Studija ne procjenjuje koliko je života možda spašeno ovim mjerama, ali uz toliko zaraze, stopa smrtnosti bi bila puno veća nego sada”, poručili su znanstvenici i dodali kako je zbog toga ekonomija na gubitku, ali je javno zdravstvo na dobitku.

No, velika je bojazan vlasti zbog raširenih prosvjeda diljem SAD-a, pa stručnjaci upozoravaju prosvjednike da nose maske i drže distancu kad god je to moguće. Direktor američkog Centra za kontroli i prevenciju bolesti, Robert Redfield, rekao je kako vjeruje da bi prosvjedi mogli dovesti do povećanja broja slučajeva te kako smatra da bi sve prosvjednike trebalo testirati na virus. Njegove strahove potvrđuje i izvješće WHO-a koje navodi da se pandemija nije smirila.

“U nedjelju je prijavljeno više od 136.000 slučajeva. To je najviše do sada. Gotovo 75 posto dolazi iz deset zemalja, uglavnom iz obje Amerike i južne Azije”, potvrdio je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Moskva ukinula karantenu

12:05 - Stanovnici Moskve vratili su se uobičajenoj rutini u utorak, nakon što je ukinuta karantena u Moskvi, koja je trajala više od dva mjeseca, iako Moskva još uvijek dnevno bilježi više od tisuću novih slučajeva. Gotovo 13 milijuna stanovnika Moskve može sada koristiti javni prijevoz, putovati vlastitim vozilom unutar grada bez restrikcija te mogu neometano izlaziti iz svojih domova.

"Sada smo slobodni. Možemo šetati sve dok nosimo masku", kazao je penzioner Pavel koji je vježbao ujutro bez maske. "Morat ćemo biti oprezni. Bit ćemo oprezni", dodao je.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin objavio je u ponedjeljak ublažavanje restrikcija te je kazao da se pandemija u gradu povlači. Tada je najavio da se u utorak ublažavaju mjere, dok će preostale restrikcije biti ukinute kasnije u lipnju. Kritičari trenutne vlasti u Rusiji optužuju Sobjanjina da je požurio s ukidanjem mjera kako bi se omogućio vojni mimohod na Crvenom trgu kasnije ovoga mjeseca i referendum 1. srpnja, koji bi trebao omogućiti Putinu da ostane predsjednik do 2036.

Sobjanjin je rekao da je odluka isključivo motivirana konstantnim smanjenjem broja dnevno zaraženih u proteklim tjednima, odgovornim ponašanjem Moskovljanja te popuštanjem pritiska na zdravstveni sustav grada. U podzemnoj željeznici, u kojoj nije tolika gužva kao prije pandemije, većina je putnika nosila maske u utorak.

Vlasti su u utorak objavile da je potvrđeno 8595 novih slučajeva u Rusiji u protekla 24 sata. Do sada je koronavirus potvrđen kod 485.253 osobe u Rusiji, pri čemu je samo u Brazilu i SAD-u zabilježeno više slučajeva zaraze. U Moskvi su potvrđena 1572 nova slučaja. Potvrđeno su 6.142 smrtna slučaja povezana s koronavirusom u Rusiji.

Image

Foto: Sergei Bobylev/TASS/Profimedia

U Splitu preminule dvije žene izliječene od koronavirusa

12:00 - Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije izvijestio je o smrti dvije žene, inače štićenice Doma za starije osobe u Vukovarskoj, koje su bile izliječene od COVIDA-19.

"Prema izvješću KBC-a Split tijekom prijepodneva 9. lipnja 2020. preminule su dvije ženske osobe obje stare 79 godina. Od spomenutih osoba jedna je bila korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj a druga korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj. Osobe su zaprimljene u KBC Split kao pozitivne na COVID infekciju te su se nalazile na respiratoru. Tijekom liječenja testirane su više puta na COVID infekciju te su nakon dva uzastopna negativna testa bile negativne na COVID infekciju", stoji u priopćenju i dodaju kako žene u trenutku smrti nisu bile pozitivne na koronavirus, ali su bolovale od nekoliko teških kroničnih bolesti.

Iz Zavoda poručuju kako danas nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze. Inače, u županiji je zabilježeno ukupno 559 slučajeva zaraze, a oporavilo se 511 osoba. Jedna osoba je hospitalizirana.


U Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i BiH ponovno raste broj novih slučajeva zaraze

11:14 - U Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini krajem prošloga tjedna ponovno je došlo do naglog rasta broja oboljelih, a makedonski ministar zdravstva Venko Filipče upozorio je na novi val zaraze, piše Jutarnji.

Sjeverna Makedonija zabilježila je u jednom danu čak 127 novih slučajeva, što je porast veći nego u jeku prvoga pandemijskog vala. Ukupan broj zaraženih je 3152, od kojih je njih 1653 ozdravilo, 156 je umrlo, a broj aktivnih slučajeva je 1343. Ministar Filipče upozorio je kako je novi val zaraze COVIDOM-19 u Sjevernoj Makedoniji rezultat nepridržavanja propisanih mjera socijalne distance, što je došlo do izražaja tijekom nedavne proslave Bajrama.

I u Srbiji su nova žarišta, primjerice, u Novom Pazaru i Tutinu, buknula nakon proslave Bajrama, ali zaraza se pojavila i u jednom dječjem vrtiću te studentskom domu u Beogradu.

"Praktično smo izašli iz epidemije, ali nam ovaj virus ne da mira. Jučerašnjih 96 novooboljelih u Srbiji je iznad dva posto, i to me svakako zabrinjava, nije mi svejedno. Razloga za zabrinutost bit će još više ako se taj broj bude povećavao", rekao je jedan od vodećih srpskih epidemiologa Predrag Kon. Od početka epidemije u Srbiji koronavirusom zaražena je 11.741 osoba, a dosad je izliječeno 11.056 ljudi. Aktivnih slučajeva je još 437, a na respiratorima se nalazi 14 ljudi.

I u susjednoj BiH bilježi se rast oboljelih: tijekom 24-satnog perioda zabilježen je 31 novi slučaj, od čega 17 u Tuzlanskom kantonu. U tom je kantonu trenutačno koronavirusom zaraženo 29 osoba, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije moguće je donošenje novih mjera zaštite.


Britanci uvode putničke koridore 29. lipnja

11:01 - Putnički koridori koji će omogućiti neograničeno kretanje između Velike Britanije i nekih drugih zemalja otvorit će se 29. lipnja, objavila je u utorak britanska lobistička skupina za turizam, pozivajući se na obećanje više vladinih izvora. Velika Britanija u ponedjeljak je uvela 14-dnevnu karantenu za one koji dolaze iz inozemstva, unatoč upozorenjima zrakoplovnih kompanija, luka i drugih da bi to moglo dovesti do još većeg gubitka radnih mjesta upravo kad su se nadali da će se započeti oporavljati od Covida-19.

Lobistička skupina Quash Quarantine, koja predstavlja 500 putničkih i ugostiteljskih tvrtki, u utorak je priopćila kako joj je "privatno potvrđeno" da će se putnički koridori, koji bi omogućili putovanja bez 14-dnevne karantene, uvesti krajem lipnja. Vladini ministri javno su priopćili da razmatraju putničke koridore ili takozvane „zračne mostove“ sa zemljama u kojima je niski postotak zaraze, ali do sada nije bilo formalnih dogovora.

British Airways (BA) udružio se s niskobudžetnim konkurentima Ryanairom i easyJetom s ciljem pokretanja postupka ocjene zakonitosti plana karantene u pokušaju da ju ukinu. Quash Quarantine je priopćio kako ne isključuje opciju da sam pokrene postupak ocjene zakonitosti.

"Još uvijek razmatramo naše mogućnosti u vezi s pravnim postupkom, uključujući hoćemo li se pridružiti BA-ovom zahtjevu ili pokrenuti vlastiti pravni postupak, ali radije bih da se 29. lipnja što prije potvrdi kao mogući početak putničkih koridora“, rekao je glasnogovornik Quash Quarantine Paul Charles. Popularne destinacije za odmor britanskih turista uključuju Portugal, Španjolsku, Francusku, Grčku i Italiju.

Image
Foto: profimedia

Foto: Profimedia, Zuma Press

Studija otkrila povezanost između smrti od COVIDA-19 i nedostatka vitamina K

10:32 - Nizozemski znanstvenici su u pacijenata koji su umrli od posljedica covida-19 ili su primljeni na odjel intenzivne skrbi s dijagnozom te bolesti otkrili nedostatak vitamina K, koji se nalazi u špinatu, jajima, tvrdim i sirevima s plemenitom plijesni, što potiče nadu u to da bi promjena u načinu prehrane mogla pridonijeti borbi protiv ove bolesti. Liječnici koji su proučavali razvoj bolesti u pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnici Canisius Wilhelmina u nizozemskom gradu Nijmegenu, otkrili su povezanost između nedostatka vitamina K u organizmu i smrtnog ishoda od posljedica covida-19, piše Guardian.

Covid-19 uzrokuje zgrušavanje krvi što rezultira razgradnjom elastičnih vlakana u plućima, a vitamin K, koji se u organizam unosi hranom i apsorbira u gastrointestinalnom traktu, ključan je za proizvodnju proteina koji regulira zgrušavanje te bi pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća. Nizozemski su istraživači studiju predali na recenziju i sada traže financijska sredstva za pokretanje kliničkog ispitivanja. Dr. Rob Janssen, znanstvenik koji radi na projektu, kaže da će, s obzirom na početne rezultate studije potaknuti što veći unos vitamina K u organizam oboljelih, uz izuzetak pacijenata koji su na terapiji lijekovima za zgrušavanje krvi poput varfarina.

"Savjetovao bih uzimanje suplementa vitamina K. Čak i ako se pokaže da ne pomaže u borbi protiv ove smrtonosne bolesti, ovaj je nutrijent dobar za krvne žile, kosti i vjerojatno za pluća. Vitamini K1 i K2. K1 nalaze se u špinatu, brokuli, zelenome lisnatom povrću, u borovnicama te u svim vrstama voća i povrća. Organizam bolje apsorbira K2, a ima ga puno u nizozemskim i francuskim sirevima, odnosno tvrdim i sirevima s plemenitom plijesni. Vitaminom K2 posebno je bogato tradicionalno japansko jelo od fermentirane soje, natto, karakteristične ljepljive strukture i oporog okusa, zbog čega ćemo dodatno istražiti njegovu zdravstvenu korist. Surađivao sam s japanskom znanstvenicom koja radi u Londonu. Ona mi je kazala da u nekim dijelovima Japana, u kojima stanovnici konzumiraju puno nattoa, nije bilo zabilježenih slučajeva smrti od covida-19", dodao je Janssen.

Istraživanje je provedeno u suradnji s Institutom za kardiovaskularne bolesti u Maastrichtu, jednim od najvećih europskih instituta za istraživanje bolesti srca i krvožilnog sustava. Znanstvenici su proučavali stanje i razvoj bolesti 134 pacijenta hospitalizirana zbog covida-19 između 12. ožujka i 11. travnja, zajedno s kontrolnom skupinom od 184 pacijenta starije životne dobi koji nisu bili zaraženi koronavirusom.

"Namjera nam je nasumično odabrati pacijente koji boluju od covida-19 te im odrediti placebo terapiju ili terapiju vitaminom K, koji je vrlo siguran za upotrebu u općoj populaciji. Davat ćemo im vitamin K u visokim dozama koji će aktivirati protein toliko značajan za zaštitu pluća te ćemo nastojati ustanoviti u kolikoj je mjeri učinkovit", rekla je koautorica studije, dr. Jona Walk.


Više od polovice testiranih u Bergamu ima antitijela na koronavirus

9:52 - Više od polovine testiranih stanovnika u sjevernoj talijanskoj pokrajini Bergamu ima antitijela na covid-19, priopćile su zdravstvene vlasti. Od 9965 stanovnika koji su podvrgnuti testiranju između 23. travnja i 3. lipnja, 57 posto je razvijelo antitijela što znači da su došli u kontakt s koronavirusom, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Zdravstvene vlasti u Bergamu rekle su da se rezultati temelje na "slučajnom" uzorku koji je "dovoljno širok" da bude pouzdani pokazatelj koliko je ljudi bilo zaraženo u toj pokrajini, koja je bila žarište epidemije u Italiji. U odvojenoj izjavi, koja je objavljena kasnije, zdrvastvene vlasti u Bergamu navode da su većina testiranih stanovnici najgore pogođenih područja. Antitijela su otkrivena kod nešto više od 30 posto od 10.404 zdravstvenih radnika iako se smatra da oni imaju veći rizik od zaraze od drugih ljudi.

U izvješću objavljenom početkom svibnja nacionalni institut za statistiku ISTAT je rekao da je broj smrti u gradu Bergamu bio 568 posto veći u ožujku u usporedbi s prosjekom od 2015. do 2019. Njegove bolnice bile su preplavljene zaraženima, amrtvačnice više nisu mogle primati mrtve pa su konvoji vojnih kamiona odvozili preminule, što je postao jezovit simbol globalne pandemije. U pokrajini Bergamu zabilježeno je 13.609 slučajeva koronavirusa, pokazuu službeni podaci od ponedjeljka.

U Italiji je od posljedica koronavirusa umrlo gotovo 34.000 ljudi, a potvrđeno je oko 235.000 slučajeva zaraze. Regija Lombardije, koja uključuje Bergamo, zabilježila je više od 16.000 smrti.


Požeško-slavonska županija nema aktivnih slučajeva ni novooboljelih

9:51 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno nema aktivnih slučaja zaraze koronavirusom. Na analizu je poslano 19 uzoraka, te je ukupno testirano 1344 osobe. Danas je 27. dan bez novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji", poručili su iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.


Posljednji oboljeli u Osječko-baranjskoj županiji ima prvi negativni nalaz

9:49 - "Na području Osječko-baranjske županije trenutno se samo jedna osoba vodi kao oboljela od virusa covid-19, dok su dvije osobe u samoizolaciji. Prema danas ujutro pristigloj informaciji, u Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata testirano je 66 uzoraka i svi su bili negativni", poručili su iz županije.

"Zadnji pozitivni nalaz na koronavirus na području Osječko-baranjske županije bio je 21. svibnja 2020. godine, što je od početka epidemije bio ukupno 133 pozitivan nalaz. Od ukupnog broja oboljelih, 124 osoba je izliječeno, a nažalost osam je preminulo. Jedina preostala osoba aktivna na covid-19 na jučerašnjem testiranju imala je negativan nalaz", dodaju.

kako bi osoba i službeno bila proglašena izliječenom od koronavirusa, potrebna su dva uzastopna negativna nalaza. U slučaju da osoba sutra također bude negativna i da ne bude novih slučajeva zaraze, Osječko-baranjska županija će biti još jedna "korona-free" županija.

Image

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Studija s Harvarda: Koronavirus se počeo širiti možda već u kolovozu

9:44 - Istraživanje koje je provela Medicinska škola na Harvardu pokazalo je da se koronavirus u Kini možda počeo širiti već u kolovozu prošle godine. Zaključak je donesen na temelju satelistskih snimki parkirališta pet bolnica u Wuhanu te pretraživanja ključnih pojmova na kineskom ekvivalentu Googlea - Baidu, javlja CNN.

Znanstvenici su koristeći se satelistskim snimkama bolničkih parkirališta utvrdili porast broja parkiranih automobila od 67 do 90 posto. "U pojedinim bolnicama u jesen i u zimu 2019. zabilježeni su dani visokog relativnog volumena popunjenosti na parkiralištima. Međutim, između rujna i listopada 2019. pet od šest bolnica imalo je najveći relativni dnevni obujam analiziranih serija, što se poklapa s povišenom razinom pretraga na Baidu za termine 'proljev' i 'kašalj'", napisali su znanstvenici u zasad neobjavljenoj studiji.

John Brownstein iz Bostonske dječje bolnice dodao je kako upotreba "potvrđenih protoka podataka" nije novitet pri utvrđivanju širenja bolesti: "Prije nekoliko godina objavili smo rad o tome kako se tijekom sezone gripe pune parkirališta i povećava protok pacijenata u bolnicama Latinske Amerike. Mogli biste predvidjeti sezonu gripe samo gledajući popunjenost parkirališta."


Filipinci neće otvoriti škole dok se ne pronađe cjepivo protiv COVIDA-19

9:35 - Znanstvenici diljem svijeta pokušavaju doći do cjepiva za koronavirus, ali većina njih upozorava da će trebati bar godina ili dvije dok ono postane dostupno. No, filipinske vlasti su odlučile da djeca neće ići u školu sve dok cjepivo ne postane dostupno.

Leonor Briones, tajnica filipinskog ministarstva obrazovanja poručila je kako će se online nastava nastaviti sve do kraja kolovoza. No, aktivisti strahuju da siromašna djeca koja nemaju internet neće imati pristup obrazovanju, prenosi Index.

Filipini su počeli ublažavati mjere karantene koje su bile na snazi više od dva mjeseca, unatoč tome što i dalje imaju velik broj novooboljelih. Ukupno je zabilježeno 22.474 oboljelih, od kojih je 1011 osoba je preminulo.


Hrvatske bolnice dosegnule 78 posto uobičajenog obujma posla

8:45 - Hrvatske bolnice dosegnule su 77,8 posto dnevnog obima posla prije epidemije koronavirusa, objavio je u utorak Jutarnji list. Pacijenti se vraćaju, radi se vikendom, ali i svaki dan poslijepodne, pa rezultat nije izostao. Naime, bolnicama je u ožujku i travnju prolazilo tek tridesetak posto uobičajenog broja pacijenata.

Više doznajte OVDJE.

Image

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

HZJZ izdao preporuke za izborne skupove

8:40 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) preporučio je danas da se izborni skupovi, ako postoji mogućnost, organiziraju na otvorenom, kako bi se spriječila mogućnost zaraze koronavirusom. Preporuke za izborne skupove odnose se na organizatore, građane, službene osobe, govornike i izvođače te ostale osobe koje će na njima sudjelovati.

Više doznajte OVDJE.


Stariji muškarci, iako najranjiviji, nisu zabrinuti zbog COVIDA-19

7:44 - Novo je istraživanje pokazalo da su stariji muškarci, premda spadaju u najranjiviju dobnu skupinu, namanje zabrinuti zbog koronavirusa i najmanje mijenjaju ponašanje usred pandemije. Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu "The Journals of Gerontology" ukazuju na to da starije muškarce treba više educirati kako bi što preciznije shvatili koliki su rizici od covida-19.

Nedugo nakon pojave koronavirusa ustanovljeno je koje su demografske skupine najranjivije. I premda bi svi trebali promijeniti ponašanje da bi se širenje virusa smanjilo, ranjive skupine moraju posebno brinuti o svojem zdravlju. Po podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Sjedinjenim Državama je, primjerice, 80 posto žrtava koronavirusa starije od 65 godina, a među njima je najviše muškaraca. S obzirom na to, očekivalo bi se da su muškarci stariji od 65 zabrinutiji i oprezniji kad je virus u pitanju, no naprotiv, oni su demografska skupina koja za to najmanje mari.

Po mišljenju dr. Sarah Barber, gerontologinje i psihologinje s državnog Sveučilišta Georgije i autorice studije, "ne samo da stariji muškarci iskazuju manje negativnih emocija u svakodnevnom životu, oni manje brinu i imaju manje PTSP simptoma nakon prirodnih katastrofa i terorističkih napada. U uobičajenim okolnostima ne brinuti previše o problemima je zapravo jako dobro. Svakodnevica je vjerojatno puno svjetlija ako brinemo manje, no kad je covid-19 u pitanju, manje brige moglo bi značiti i manje zaštitnih mjera i bihevioralnih promjena".

Znanstvenici su istraživanje proveli na način da su podijelili sudionike u dvije dobne skupine, jednu od 18 do 35 godina i drugu od 65 do 81 godine te su ih zamolili da odgovore na upitnik o percepciji rizika, zabrinutosti i promjenama u svojem ponašanju, poput nošenja maski ili učestalosti pranja ruku u vrijeme pandemije koronavirusa. Studija je pokazala da je većina ispitanika umjereno zabrinuta pandemijom, a 80 posto ih je promijenilo ponašanje. No ustanovljeno je i da su stariji muškarci bili manje zabrinuti od ostalih te su se ponašanjem najmanje prilagodili pojavi virusa.

Bez obzira na to, dr. Barber smatra kako starije muškarce ne treba poticati na to da više brinu u aktualnim okolnostima. Pojašnjava da je u tom slučaju "zabrinutost povezana i s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i lošijim mentalnim zdravljem". Puno bismo više postigli kad bismo starije osobe 'natjerali' da bolje shvate objektivan rizik od covida-19, zaključila je.

Image

Foto: Profimedia

WHO: Asimptomatski pacijenti rijetko šire zarazu koronavirusom

7:10 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vjeruje da je asimptomatsko širenje koronavirusa rijetko, unatoč upozorenjima stručnjaka da je takav oblik prijenosa zaraze učestao, zbog čega je teško suzbiti pandemiju. Epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove poručila je da mnoge zemlje prijavljuju slučajeve širenja zaraze od ljudi koji nemaju kliničke simptome te dodala kako se ispostavilo da mnogi od njih imaju blagi oblik bolesti ili neuobičajene simptome.

Iz WHO-a navode da takvo širenje zaraze ne potiče pandemiju i vjerojatno predstavlja najviše šest posto širenja infekcije. Van Kerkhove je rekla da na osnovi podataka iz pojedinačnih zemalja, kada se ljudi koji nemaju simptome koronavirusa prate kako bi se otkrilo šire li zarazu, ima vrlo malo slučajeva širenja, prenosi Index.

"Pokušavamo dobiti više informacija iz zemalja da istinski odgovore na to pitanje. I dalje izgleda kako je rijetko da asimptomatični pojedinci zaista dalje prenose zarazu", rekla je Van Kerkhove.


200.000 mornara zatočeno na brodovima zbog pandemije

7:10 - Države moraju poduzeti mjere kako bi omogućile da se svojim kućama vrati gotovo 200 tisuća mornara zatočenih na brodovima zbog ograničenja u borbi protiv pandemije, objavila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO). ILO navodi da su pomorci iscrpljeni i suočavaju se s mentalnim problemima jer su na brodu četiri mjeseca nakon što su trebali završiti s poslom.

"To ugrožava njihovo zdravlje i sigurnost pomorskog prometa. Potrebno je djelovanje da se osigura dostojan rad za pomorce, izbjegnu pomorske nesreće i katastrofe za okoliš", poručio je priopćenjem generalni direktor ILO-a Guy Ryder.

Također, odmorni pomorci ne mogu zamijeniti kolege zbog zabrane zamjene posade koja je na snazi kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Vlade bi trebale označiti pomorce kao radnike čiji je rad nezaobilazan u pandemiji, dopustiti im da se sigurno vrate kući i zamijeniti ih svježom posadom, poručio je Ryder.

Image
Foto: The Mega Agency / Profimedia

Foto: The Mega Agency/Profimedia

Grci zabrinuti zbog porasta broja oboljelih

7:10 - Grčke vlasti izrazile su u ponedjeljak zabrinutost zbog porasta broja oboljelih od covida-19 u zemlji koja se priprema za skori početak turističke sezone.

"Vara se svatko tko misli da smo se riješili virusa", upozorio je ministar za civilnu zaštitu Nikos Hardalias. "Moramo biti oprezni i poštovati mjere za sprječavanje širenja virusa", rekao je za medije.

Ministarstvo je u ponedjeljak izvijestilo o 97 novih slučajeva bolesti covida-19 i o dvoje mrtvih od četvrtka. Gotovo trećina od 97 novih slučajeva odnosi se na putnike iz inozemstva, navodi se u priopćenju ministarstva. Od 15. lipnja dvije najveće zračne luke, u Ateni i u Solunu, primat će turiste iz tridesetak zemalja, većinom s područja Europske unije, čime počinje turistička sezona. Manje zračne luke trebaju se otvoriti 1. srpnja.

U Grčkoj su od početka pandemije krajem veljače od covida-19 umrle 182 osobe a zarazilo se 3.049, navodi ministarstvo. Ministarstvo je reklo da će ponovo objavljivati dnevna izvješća o stanju u vezi s covidom-19 u zemlji, što je prekinulo prošlog tjedna jer je broj novozaraženih na dan bio manji od pet.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo