OVA GRDOSIJA STIŽE NA HRVATSKU OBALU / Kotromanović dao originalan odgovor na pitanje zašto dolazi: 'Moguće da je to jedan od razloga'

Ukupna mu je dužina 333 metara te ima preko 100.000 tona deplasmana

27.10.2022.
21:37
VOYO logo

U studenome će pred luku Split uploviti moćni američki nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon. Brod spada u klasu Nimitz. Ukupna mu je dužina 333 metara te ima preko 100.000 tona deplasmana. Najveća brzina prelazi mu 30 čvorova, a pogone ga dva nuklearna reaktora.

Može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Kapacitet broda je 3532 članova posade te može nositi 90 aviona i helikoptera. Brod je izgrađen 2009. godine, a cijena izgradnje bila 6,2 milijarde dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će to ove godine drugi dolazak američkog nosača aviona klase Nimitz na nuklearni pogon u Split. U veljači je u Dalmaciji bio i nosač aviona Harry S. Truman.

Zdravko Kardum, bivši zapovjednik HRM-a rekao je za RTL:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIJE PRVI... /

Moćno američko oružje na nuklearni pogon stiže na hrvatsku obalu: Dugačak je više od 300 metara i teži od 100.000 tona

Image
NIJE PRVI... /

Moćno američko oružje na nuklearni pogon stiže na hrvatsku obalu: Dugačak je više od 300 metara i teži od 100.000 tona

"To što baš dolazi u Hrvatsku govori o tome da je dosta značajan naš geostrateški položaj, našeg Jadranskog mora koje je ustvari najdublje uvučeni zaljev Sredozemnog mora prema europskom kontinentu. To bi značilo da i zrakoplovi s nosača imaju i najveći doseg prema kopnu Europe."

'Moraju negdje dobiti ispušni ventil'

U Mediteranu do sutra traje NATO-va vojna vježba Neptune Strike, a predvodi ju upravo nosač George Bush koji će na kratak predah u Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama posada je bila nekoliko mjeseci na brodu pa moraju negdje dobiti nekakav ispušni ventil. Moguće da je to jedan od razloga. Split je fenomenalan grad, Hrvatska za njih dobrodošla zemlja, članica NATO-a, a s druge strane tu je i blizina ukrajinskog fronta", rekao je za RTL Ante Kotromanović, bivši ministar obrane.

A još bliže frontu, u Rumunjskoj, stacionirala se najelitnija američka postrojba Screaming Eagels. Prvi put u 80 godina su na europskom tlu, spremni reagirati bilo gdje u svijetu u samo nekoliko sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno je sposobna izvoditi različite tipove udara i različite tipove zadaća. Njezina prisutnost u Rumunjskoj je poruka Rusiji da paze što rade", komentirao je Kotromanović za RTL.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo