U Hrvatsku se uvoze dječji kreveti opasni po život

Na hrvatskom tržištu namještaja od ulaska naše zemlje u EU, 1. srpnja ove godine, iako je i do tada stanje bilo daleko od idealnog, zavladao je pravi kaos.

9.10.2013.
12:56
VOYO logo

Naime, od 14. lipnja 2013. prestao je vrijediti hrvatski Pravilnik o obvezatnom ispitivanju namještaja i dijelova za namještaj te o uvjetima koje moraju ispunjavati pravne osobe ovlaštene za ispitivanje tih proizvoda. Sudeći po objašnjenju iz nadležnog Miistarstva gospodarstva, novi Pravilnik neće skoro stupiti na snagu, jer nakon što se završi javna rasprava, a prije usvajanja na Saboru, morati ići i na nostrifikaciju u EU.

To pak znači da se velike količine namještaja iz uvoza uopće više i ne kontroliraju pri prelasku hrvatske granice, pa na tržištu može završiti namještaj koji ne udovoljava europskim normama, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List navodi da u slavonskobrodskom Euroinspekt-Drvokontroli, jednom od četiri ovlaštena centra za kontrolu tehničke ispravnosti namještaja i drugih proizvoda od drva u Hrvatskoj, kažu da posljednjih dana bilježe drastične primjerke neispravnog namještaja, koje je izuzeo Državi inspektorat i poslao im ga na kontrolu.

Svu odgovornost snosi proizvođač

Prema riječima direktora Ilije Prskala, na provjeru su dobili drvene dječje krevete na kat izrađene bez sigurnosne ograde, s prevelikim razmacima nosećih elemenata u podnicama, kroz koje, podigne li madrac, dijete može ispasti, a utvrdili su i slučajeve prevelikih razmaka u ogradama krevetića. Pritom podnice ležaja često nisu fiksirane, a ljestve kreveta na kat najčešće su neadekvatne. Uz to, krevetići su rađeni tako da se pod njih dijete može podvući i tako stradati, veli Prskalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad većina namještaja potpada pod odredbe Zakona o općoj sigurnosti proizvoda, koji proizvođačima propisuje obvezu stavljanja na tržište samo sigurnih proizvoda. Odgovornost za stavljanje na tržište snosi u punoj mjeri proizvođač, a zakonom je propisana novčana kazna za obrtnike od 10.000 do 30.000 kuna ako stavi na tržište proizvode koji nisu sigurni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo