Što dobivamo, a što gubimo ulaskom u EU

U kakofoniji argumenata za i protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, pomalo su se izgubile one neke praktične informacije o tome što će se točno promijeniti kada Hrvatska postane članica.

23.1.2012.
14:57
VOYO logo

Ulaskom u EU 1. srpnja 2013. godine Hrvatska će izgubiti carinsku kontrolu, što znači da će građani npr. moći kupiti automobile gdje god žele, a ne platiti na njih carinu. Dakle, nakon kupovanja robe u bilo kojoj članici nećemo plaćati carinu pri ulasku u Hrvatsku, a isto vrijedi i za strance koji će kupovati u Hrvatskoj. No, to također znači da nema više povrata PDV-a na granici nakon kupnje.

Reklamacija robe, jeftinije telefoniranje...

Također, kad kupite robu unutar EU, imate pravo unutar dvije godine proizvod vratiti na popravak ili zamijeniti neispravnu robu, ili u krajnjoj liniji ostvariti povrat troškova. Isto se odnosi i na robu kupljenu preko interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, trebale bi pojeftiniti i cijene telefoniranja, pa će se smanjiti cijena roaminga kad se korisnik nalazi na području EU. Cijena roaminga maksimalno smije iznositi 0,35 eura za odlazne, a 0,11 eura za dolazne pozive, pišu 24sata.

Ako budete podizali eure na bankomatima unutar EU, naknada neće biti viša (ne smije) od one koju plaćate u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će sira, vrhnja i rakije, neće biti običnih žarulja

Što se domaće proizvodnje tiče, nije zabranjeno saditi nove masline, ali važi zabrana sadnje novih vinograda do 31. prosinca 2015. (najkasnije do 31. prosinca 2018. ovisno o odluci države članice). Ipak, u tom je periodu dopušteno krčenje i obnova starih vinograda. Za osobne potrebe moći će se proizvoditi rakija, sir i vrhnje, raditi kulen i kobasice, ali ih se neće moći prodavati bez potrebnih higijenskih standarda.

Osobne isprave ne treba mijenjati, ali će trebati nositi biometrijske putovnice u nekim zemljama u EU. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izdavat će osiguranicima Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koja će se moći koristiti u svim državama članicama EU. Radne dozvole više neće biti potrebne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. rujna 2012. bit će zabranjena prodaja svih energetski neučinkovitih žarulja.

specijal-201012070191004-Hrvatska i EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo