State Department i Zagreb na užarenoj liniji

29.11.2010.
14:53
VOYO logo

Među dokumentima koje je objavio Wikileaks, a koje je sistematski obradio Guardian, nalazi se i 1.686 telegrama koji su iz zagrebačkog veleposlanstva poslani u State Department. Njihov sadržaj još nije poznat, no dostupno je indeksiranje tih dopisa, prema kojem je vidljivo da će biti poznati manje-više svi dnevni izvještaji američkog veleposlanstva u Zagrebu, javlja Novi list.

Po njima bi se moglo vidjeti kako je američka diplomacija doživjela zbivanja u hrvatskoj politici. Budući da prvi dokument iz Zagreba datira sa 6. kolovoza 1991. godine, svjetska i hrvatska javnost sada će biti upoznata i s američkim gledištima na ratna zbivanja u našim krajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je dopisivanje između američkog veleposlanstva u Zagrebu i State Departmenta bilo itekako učestalo nakon što je Ivo Sanader 3. siječnja ove godine organizirao konferenciju za novinare u HDZ-u. Tada su u svega 24 sata iz Zagreba u Sjedinjene Države poslana čak četiri dopisa, prenosi Novi list.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je u ponedjeljak da dokumenti koje je objavio WikiLeaks ne mogu ugroziti nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne može ugroziti nacionalnu sigurnost, a moramo vidjeti karakter objavljenih dokumenata", izjavio je Karamarko novinarima nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji u suzbijanju nasilja u obitelji u Muzeju suvremene umjetnosti.

Podsjetio je i da se Hrvatska stalno susreće s problemom curenja podataka. (Hina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki političari žestoko su osudili objavu tajnih dokumenata. Jedan republikanski političar predložio je da se WikiLeaks 'proglasi terorističkom organizacijom'. Republikanac iz New Yorka Peter King kazao je kako Wikileaks predstavlja 'pravu prijetnju za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država'.

Vezani članci:

arti-201011280265006 arti-201010220725006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo