NAJSLAĐI POSAO / Prvo hrvatsko socijalno poduzeće: u Križevcima smo probali najslađu čokoladu

Čokoladu su proizvele osobe s invaliditetom, iz prvog hrvatskog socijalnog poduzeća. A to znači poduzeće kojem na prvom mjestu nije zarada, nego pomoć onima koji to trebaju

13.4.2017.
22:23
VOYO logo

Radnici u maloj tvornici u Križevcim imaju najslađi posao na svijetu - doslovno. Proizvode čokoladu. Šestero osoba s invaliditetom pronašlo je posao u ovoj tvornici. Mala tvornica čokolade postoji već 4 godine, i zahvaljujući njoj većina ovih ljudi prvi put u životu radi. Zdravka Hubuček, jedna od radnica, je presretna jer je konačno dobila priliku. 

Pravi su mali uvježbani tim. Rade osam sati dnevno, lijevaju, kalupiraju i pakiraju. A rezultat? Božanstvene čokolade, domaćeg potpisa i originalne priče. U ovoj slatkoj tvornici proizvode se tri osnove vrste čokolada bijela, crna i mliječna. Dnevno ih se proizvede oko 900.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepca osvajaju i s pralinama, a u ponudi ih imaju čak deset vrsta. "One su osmišljene s različitim punilima poput pistacije, kokosa, jagode, lješnjaka, naranče", objašnjava Sunčica Starinec, voditeljica proizvodnje.

Paze na svaki gram. Sve mora biti savršeno pa tako i pakiranje i omot. Hedona je prvo socijalno poduzeće u Hrvatskoj. To znači: svaka zarađena kuna ulaže se u radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo upravo na ovome primjieru osnivanju socijalnog poduzeća dali cijeloj Hrvatskoj dali na znanje da jedna udruga može osnovati socijalno poduzeće i sami zapošljavati osobe s invaliditetom", tvrdi Petar Gatarić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci.

Kada napuste tvornicu, posao preuzima Josip Pejčić koji čokolade prodaje na malom kiosku u središtu grada. Njegov je zadatak da nitko iz Križevce ne ode bez slatkog zalogaja. "Ovo mi je prvi posao i jako sam zadovoljan", tvrdi Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoju priliku da gorak život učine slatkim na Zavodu za zapošljavanje čeka još 7 200 osoba s invaliditetom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo