'MI NISMO OVDJE DA BI NEKOME ZAGORČAVALI ŽIVOT'; Božinović o mjerama: / 'Svi želimo povratak u normalan život, ali očito je da to neće biti sutra'

Image

Danas su zabilježena 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 i 32 preminulih osoba, čime je broj aktivnih slučajeva 2519, a preminulih 4859; na bolničkom liječenju su 1485 pacijenta,

25.1.2021.
7:06
VOYO logo
  • Danas su zabilježena 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, čime je broj aktivnih slučajeva 2519
  • Preminule su 32 osobe, čime je broj umrlih od početka epidemije narastao na 4859
  • Na bolničkom liječenju su 1485 pacijenta, od kojih je na respiratorima 138 ljudi
  • Američka administracija ponovno uvodi ograničenja za neameričke državljane koji su nedavno bili u Europi i Brazilu
  • Kina bilježi povećanje broja novooboljelih, nakon pojave velikog broja asimptomatskih slučajeva u pokrajini Jilin

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Njemačka se boji da EU neće odobriti AstraZenecino cjepivo za starije

23:23 - Cjepivo AstraZenece protiv covida-19 nije odveć djelotvorno za osobe starije od 65 godina, rekli su izvori u njemačkoj koaliciji za listove Bild i Handelsblatt, što dovodi u pitanje njegovu pogodnost za masovne programe cijepljenja. Njemački čelnici se boje da EMA, Europska agencija za lijekove, možda neće odobriti AstraZenecino cjepivo za primjenu kod osoba iznad 65 godina, navodi tabloid Bild na svojoj mrežnoj stranici.

To bi mogao biti još jedan udarac za AstraZeneca Plc. koji je proizveo cjepivo u suradnji s Oxfordskim sveučilištem. Kompanije je u petak obavijestila EU da do kraja ožujka neće moći osigurati dogovorenu količinu cjepiva. AstraZeneca zasad nije komentirala napise u njemačkom tisku. Očekuje se da bi u petak EMA trebala dati odobrenje za korištenje cjepiva koje je AstraZeneca razvila u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


'Pfizer će doći u ožujku na one isporuke koje su planirane u prosincu'

21:30 - Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš rekla je u ponedjeljak kako će "Pfizer doći na one isporuke koje su planirane u prosincu, negdje u ožujku" ustvrdivši da cjepivo jest svjetlo na kraju tunela, ali i da će to biti "poduži tunel". "Pfizer će doći na one isporuke koje su planirane u prosincu negdje u ožujku. S obzirom na nove okolnosti cjepiva koja dolaze biti će utoliko izmijenjena i distribucijska lista. Ljudi će najprije dobiti drugu dozu", izjavila je Bubaš za RTL na komentar novinara kako bi Pfizer do sredine veljače trebao isporučiti tri od 14 kutija cjepiva koje su u zakašnjenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


EU traži dodatna pojašnjenja od AstraZenece

18:43 - Europska unija nije zadovoljna odgovorima farmaceutske tvrtke AstraZeneca i želi točno znati jesu li i kome su dosad proizvedene doze cjepiva isporučene, izjavila je u ponedjeljak povjerenica za zdravstvo Stela Kyriakides. "Europska unija je pretfinancirala razvoj i proizvodnju cjepiva i želi vidjeti povrat uloženoga. Želi točno znati jesu li doze koje je AstraZeneca dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene", izjavila je Kyriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske tvrtke AstraZeneca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Modernino cjepivo učinkovito za sve sojeve?

17:59 - Modernino cjepivo protiv covida-19 je učinkovito protiv britanske i južnoafričke varijante koronavirusa, objavila je u ponedjeljak u priopćenju ta američka biotehnološka tvrtka. Stručnjaci očekuju da to cjepivo štiti od sojeva koji su do danas otkriveni, navela je tvrtka nakon testiranja. Moderna je precizirala da će raditi na razvoju dodatne doze za pojačanje zaštite od tih varijanti. "Istraživanje nije pokazalo značajan utjecaj na titre antitijela protiv varijante B.1.1.T. u odnosu na prethodne varijante", objasnila je Moderna u vezi britanskog soja virusa. Ali primijećeno je "šesterostruko smanjenje razine antitijela protiv južnoafričke varijante ( B.1.351). Unatoč tom smanjenju, "razine antitijela ostaju iznad potrebnih razina za pružanje zaštite", dodaje Moderna. U proučavanju utjecaja svog cjepiva, nazvanog mRNA-1273, Moderna je uzela krv osam osoba koje su primile dvije doze cjepiva i nekoliko cijepljenih primata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zabrinutost širenjem nove inačice virusa u Njemačkoj

17:57 - Njemačka vlada u ponedjeljak je objavila da je iznimno zabrinuta brzinom širenja mutirane verzije koronavirusa koja je prvo zabilježena u Velikoj Britaniji. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je da taj novi soj virusa predstavlja "vrlo ozbiljnu opasnost" za Njemačku, u kojoj je do sada otkriven relativno mali broj slučajeva prisustva ovog soja virusa. Po Seibertovim riječima, nakon tjedana potpunog zatvaranja stopa zaraze koronavirusom napokon pada. No "istovremeno imamo vrlo realnu opasnost da će se mutirani soj virusa nastaviti širiti jednako brzo kao i u drugim zemljama, te da bi brojke ubrzo opet mogle rasti", rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef kabineta kancelarke Angele Merkel, Helge Braun, rekao je ranije u ponedjeljak da je samo pitanje vremena prije nego li će novi soj koronavirusa postati dominantno prisutan u Njemačkoj. Braun je, gostujući u političkoj emisiji, kazao da će novi soj virusa "stvoriti probleme" Njemačkoj, što će učiniti još važnijim značajno smanjenje stopa zaraze. "Već se s tim novim sojem suočavamo u nekoliko bolnica. To znači da je stigao u našu zemlju, i istodobno da će, kao i u drugim zemljama, postati najprisutniji i izazvati probleme", kazao je Braun dodavši da je "siguran u to".

Novi soj virusa dosad je najprisutniji u Britaniji, a po navodima stručnjaka, više je zarazan nego do sada najrašireniji virus. No zasad se još ne može reći je li također i smrtonosniji od prevladavajućeg soja virusa. Stopa zaraze počela je u Njemačkoj postupno padati. U ponedjeljak je Institut Robert Koch objavio da je u posljednja 24 sata registrirano 6.729 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je nešto manje nego se bilježilo prošlog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara

15:54 - Pandemija je u 2020. godini smanjila broj radnih sati u svijetu za 8,8 posto, a dohodak od rada za 3.700 milijardi dolara, izvijestila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


EK predlaže uvođenje tamnocrvenih zona i izbjegavanje nebitnih putovanja

14:40 - Europska komisija je u ponedjeljak predložila uvođenje nove kategorije u označavanju epidemiološke karte Europe, “tamnocrvenih zona” u kojima je stopa zaraženosti koronavirusom vrlo visoka te preporučila izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Ovisno o stopi zaraženih, trenutačno se na epidemiološkoj karti regije obilježavaju crvenom, narančastom i zelenom bojom, a za ona područja za koja nema podataka sivom. Sada se predlaže uvođenje nove kategorije “tamnocrvenih zona”, za područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih preko 500 na sto tisuća stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zajednička karta i zajednički pristup razmjernim, nediskriminacijskim ograničenjima i dalje moraju usmjeravati naše napore. Ono što nam je sada potrebno s obzirom na nove varijante virusa još je veća koordinacija i zajednički europski napor kako bi se obeshrabrila nebitna putovanja. Zatvaranje granica neće pomoći, ali zajedničke mjere hoće", izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Prema važećim epidemiološkim mjerilima, cijela Europska unija je na karti označena crvenom bojom. Oni koji budu putovali iz tih tamnocrvenih zona trebat će prije polaska na put obaviti testiranje na covid-19, a po dolasku na odredište otići u karantenu. Komisija preporučuje zemljama članicama da traže više testiranja i za putovanja iz područja koja su sada označena narančastom, crvenom i sivom bojom. Osobama koje se vraćaju u državu članicu u kojoj imaju prebivalište trebalo bi dopustiti da se testiraju po dolasku, a ne prije polaska na put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče putovanja iz trećih zemalja u Europsku uniju, Komisija predlaže dodatne mjere za nužna putovanja, dok su sva putovanja koja nisu nužna iz trećih zemalja još ranije zabranjena. Sada bi i oni čija su putovanja nužna morali obaviti PCR testiranja prije polaska, najranije 72 sata prije polaska. Građani EU-a, oni koji imaju prebivalište u EU-u i članovi njihovih obitelji, testiranje bi po prijedlogu Komisije mogli obaviti i po ulasku u Uniju. Za one koji dolaze iz zemalja u kojima je zabilježena visoka stopa zaraženih novom varijantom virusa, države članice trebaju uvesti sigurnosne mjere poput samo-izolacije, karantene i praćenja kontakata u razdoblju do 14 dana.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut Pasteur odustao od razvoja cjepiva jer nije dovoljno učinkovito

14:35 - Francuski Institut Pasteur objavio je u ponedjeljak da zaustavlja razvoj svog glavnog plana za cjepivo protiv covida-19 jer su prva ispitivanja pokazala da je manje učinkovito nego su se nadali. Drugi francuski laboratorij, Sanofi, najavio je u prosincu da njegovo cjepivo kasni i da će bit spremno tek krajem 2021. zbog lošijih rezultata od očekivanih.

U slučaju Pasteurova cjepiva, "utvrđeno je da su inducirani imunološki odgovori niži od onih primijećenih kod izliječenih od prirodne infekcije kao i onih kod osoba cijepljenih odobrenim cjepivima protiv covida-19", objašnjava Institut koji obrazlaže odluku od okončanju projekta. Pasteurovo cjepivo koristilo je cjepivo protiv ospica prilagođeno za borbu protiv covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Predsjednik splitskog Gradskog vijeća zaražen koronavirusom

14:10 - Tri dana prije sjednice splitskog Gradskog vijeća potvrđeno je da je predsjednik tog vijeća Igor Stanišić zaražen koronavirusom, doznaje se u ponedjeljak u gradskoj upravi. Stanišić se osjeća dobro. Prva sumnja se pojavila se u petak navečer kad je dobio temperaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O bolesti obavijestio gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu. Kako se doznaje u gradu, njega će u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća mijenjati njegov zamjenik Domagoj Maroević.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 novozaraženih u 4 preminulih u Karlovačkoj županiji

13:27 - "U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji su 2 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR), S područja grada Karlovca 2 osobe. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 7720 osoba ( PCR- 6388 osoba, antigensko - 1332).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 51 COVID pozitivnih pacijenata ( Ogulin-13, Duga Resa-1, Karlovac-37). U posljednja 24 sata novoprimljene su 2 COVID pozitivne osobe ( OB Karlovac-2). Na respiratoru se nalaze 2 osobe ( OB Karlovac). U protekla 24 sata su otpuštene 2 osobe ( SB Duga Resa-1, OB Karlovac-1). Ukupno su od početka pandemije iz bolnica Karlovačke županije otpuštene 584 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednja 24 sata preminule su 4 osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-3). Ukupno su do sada u bolnicama Karlovačke županije umrle 268 osobe. U samoizolaciji se nalazi 269 osoba. Utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizolacije prilikom granične kontrole zbog prekoračenja vremena tranzita", priopćeno je.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

5 novozaraženih i jedna preminula osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

13:24 - Novih pet koronavirusom zaraženih osoba broji u zadnja 24 sata Splitsko-dalmatinska županija, a u bolnici je umrla 81-godišnja žena, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo obradio je ukupno 62 testa, a zaraza je potvrđena kod tri osobe iz Splita te po jednoj iz Trogira i Klisa. Među novozaraženim osobama jedna je kontakt ranije oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji je 1617 osoba, na liječenju u splitskom KBC-u je 90 na covid-19 pozitivnih osoba, a devet ih je na respiratoru. Umrla žena je uz brojne komorbiditete bila pozitivna na covid infekciju, kažu u Stožeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dvoje novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

13:23 - Dvije nove koronavirusom zaražene osobe bilježi u zadnja 24 sata Šibensko-kninska županija, u kojoj je trenutno 137 aktivnih slučajeva zaraze, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. U šibenskoj i kninskoj bolnici trenutno se liječi po 12 zaraženih osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 512 osoba. U posljednja 24 sata obrađeno je 26 uzoraka za testiranje na covid-19.

U proteklom tjednu, od 18. do 24. siječnja, ukupno je zaraženo 175 osoba. Njih 88 je s područja Šibenika, 47 s područja Drniša, deset ih je s područja Vodica, šest osoba je s područja Promine, pet s područja Skradina, po tri osobe su s područja Drniša i Tisnog. Po dvije zaražene osobe su s područja Ervenika, Primoštena, Pirovca i Tribunja, po jedna s područja Murtera, Bilica i Kistanja te dvije osobe koje trenutno borave u ovoj županiji, a prebivalište im je drugdje.


5 novozaraženih i jedna preminula osoba u Međimurju

13:22 - Pet novih osoba zaraženih koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Međimurska županija, u kojoj je od posljedica zaraze umro 75-godišnji muškarac, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. U zadnja 24 sata oporavile su se 34 osobe, pa su trenutno u županiji aktivna 272 slučaja zaraze.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju županijskog Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.845 uzoraka. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 54 pacijenta pozitivna covid-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su četiri pacijenta, a isto toliko ih je otpušteno iz bolnice. Na invazivnoj respiraciji se nalazi jedan pozitivni pacijent.

Umro je 75-godišnji muškarac koji je uz koronavirus imao dodatne bolesti.


Nizozemski premijer osudio nerede zbog policijskog sata kao 'kriminalno nasilje'

13:21 - Nizozemski premijer Mark Rutte osudio je u ponedjeljak nerede širom zemlje ovaj vikend u kojima su prosvjednici napadali policajce i podmetali vatru zbog policijskog sata uvedenog radi suzbijanja širenja koronavirusa, nazvavši nerede "kriminalnim nasiljem". Policija je priopćila da su stotine ljudi privedene nakon incidenata koji su počeli u subotu navečer i trajali do ranih sati u ponedjeljak, uključujući neke u kojima su izgrednici bacali kamenje i u jednom slučaju noževe na policiju i spalili mjesto testiranja na covid-19.

"Ovo nema nikakve veze s prosvjedom, ovo je kriminalno nasilje i mi ćemo se prema njemu tako i odnositi", rekao je Rutte novinarima ispred svog ureda u Haagu.

Škole i trgovine koje ne prodaju nužne potrepštine u Nizozemskoj su zatvorene od sredine prosinca, a barovi i restorani zatvoreni su dva mjeseca prije. Rutteova vlada uvela je policijski sat kao dodatnu mjeru zatvaranja od subote iz straha da bi britanska varijanta covida-19 uskoro mogla uzrokovati porast broja zaraženih. U Nizozemskoj je zabilježeno 13.540 smrtnih slučajeva od covida-19 i 944.000 zaraženih.

Policijski sindikat NPB rekao je da bi moglo biti još prosvjeda, jer ljudi postaju sve frustriraniji višemjesečnim zatvaranjem zemlje. "Nismo vidjeli toliko nasilja u 40 godina", rekao je član odbora sindikata Koen Simmers u televizijskom programu Nieuwsuur.

Policija je koristila vodeni top i pse kako bi rastjerala stotine prosvjednika u središtu Amsterdama. Gotovo 200 prosvjednika je privedeno. Amsterdamska gradska uprava ocjenjuje da je u nedjelju u prosvjedima u glavnom gradu sudjelovalo oko 1500 ljudi. U Eindhovenu, na jugu zemlje, redarstvene snage su suzavcem rastjerivale nekoliko stotina okupljenih, izvijestila je regionalna televizija Omroep Brabant.


Krenulo istraživanje o utjecaju pandemije na poslovanje elektroničkih medija

13:20 - Agencija za elektroničke medije (AEM) u ponedjeljak je izvijestila da provodi istraživanje kojim će dobiti jasniju sliku utjecaja pandemije na poslovanje elekroničkih medija u 2020. godini. Od ponedjeljka, 25. siječnja pa do nedjelje, 31. siječnja bit će otvorena online anketa koja će e-mailom biti poslana svim elektroničkim medijima upisanima u Upisniku pružatelja medijskih usluga, elektroničkih publikacija i neprofitnih proizvođača audiovizualnog i radijskog programa a koje vodi Agencija, odnosno Vijeće za elektroničke medije, izvijestili su iz AEM-a.

Ističu da je anketa kratka i potpuno anonimna. Istraživanjem će se prikupiti podaci o financijskom utjecaju pandemije, ali i njezinom utjecanju na kvalitetu programa medijskih nakladnika, navode iz AEM-a.

"Isto tako cilj je dobiti informacije o broju zaposlenika u medijima koji su bili zaraženi virusom i broju preminulih, kao i podatke - to jest ocjenu medija o načinu kako su sami mediji informirali javnost o pandemiji i kako su mjerodavne institucije informirale medije o pandemiji”, dodaje se u priopćenju AEM-a, kojim se pozivaju svi elektronički mediji na suradnju.


EK očekuje pravodobnu isporuku cjepiva i objašnjenje od AstraZenece

13:18 - Europska komisija očekuje pravodobnu isporuku ranije ugovorenih količina cjepiva britansko-švedske tvrtke AstraZeneca i u ponedjeljak očekuje objašnjenje za najavljene smanjene isporuke. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen telefonski je razgovarala s predsjednikom uprave AstraZenece i podsjetila ga da EU “očekuje pravodobnu isporuku” ugovorenih količina cjepiva, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Eric Mamer.

Povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides u nedjelju je uputila pismo AstraZeneci u kojem traži objašnjenje za najavljenu smanjenu isporuku cjepiva. Ursula von der Leyen podsjetila je tvrtku da je EU osigurao znatna sredstva za razvoj cjepiva, rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

AstraZeneca je prošli tjedan obavijestila Komisiju da će smanjiti isporuku cjepiva u prvom tromjesečju za 60 posto, na 31 milijun doza umjesto umjesto dogovorenih 80 milijuna. Komisija očekuje odgovore AstraZenece na video-sastanku predstavnika Komisije, zemalja članica EU-a i predstavnika tvrtke AstraZeneca. Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi u petak odobriti cjepivo britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZeneca, ali je ta dobra vijest uvelike zasjenjena najavom da će tvrtka isporučiti znatno manje doza od ugovorenih s Europskom komisijom za prvo tromjesečje ove godine.

Pfizer, proizvođač čije je cjepivo prvo odobreno za uporabu u EU-u, još je ranije objavio kašnjenje u isporuci u isporuci cjepiva. Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je moguća zajednička tužba EU protiv proizvođača cjepiva ako ne ispune ugovorne obveze.

“Događa se da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila EU. Tu se događa nešto izvan onoga što je dogovoreno, a mi ćemo inzistirati na poštovanju ugovora", poručio je Plenković.


Turska primila 6.5 milijuna doza kineskog cjepiva Sinovac

13:18 - Turska je u ponedjeljak primila dodatnih 6,5 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, koje je razvio kineski Sinovac Biotech, izvijestilo je nekoliko medija, što je omogućilo da se nastavi program nacionalnog cijepljenja. Nova je pošiljka dodatak prvotnoj zalihi od tri milijuna doza koju je Turska primila prije otprilike mjesec dana. Dosad je cijepljeno 1.257.000 ljudi, uglavnom zdravstvenih radnika i starijih osoba, prema podacima ministarstva zdravstva. Najnovija pošiljka dio je druge pošiljke koja će ukupno obuhvaćati 10 milijuna doza.

Oko 600.000 ljudi cijepljeno je u samo dva dana, kad je počeo program cijepljenja sredinom siječnja. Turska je zabilježila više od 2,4 milijuna zaraženih i 25.073 smrtnih ishoda zbog covida-19. Zbog porasta broja zaraženih proteklih mjeseci vlada je od prosinca uvela zatvaranje tijekom vikenda.

Dnevni broj zaraženih zadnjih je dana pao ispod 6000, od visoke brojke od 33.000 početkom prosinca. Mjere za borbu protiv širenja koronavirusa u proljeće prošle godine uzrokovale su naglo usporavanje turskoga gospodarstva u drugom tromjesečju, a vlada je poduzela niz mjera kako bi olakšala teret i oživjela aktivnosti.


Plenković: 'Diplomacija oko cjepiva pretvorila se u kidnapiranje'

13:17 - Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u ponedjeljak da se diplomacija oko cjepiva pomalo pretvara u kidnapiranje cjepiva te kao mogućnost naveo zajedničku tužbu EU protiv proizvođača cjepiva ako ne ispune obveze ugovora. Plenković je nakon sastanka Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije rekao da je na sastanku Europskog vijeća u četvrtak izražen čvrst stav da se treba poštovati zacrtan rok. "Rekao sam da će diplomacija oko cijepljenja biti glavna zadaća, sada se pretvara u kidnapiranje cijepiva", istaknuo je.

Događa se, kaže, to da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila EU. "Tu se događa nešto van onoga što je dogovoreno, a mi ćemo inzistirati na poštovanju ugovora", poručio je. Premijer je istaknuo da Hrvatska još nije išla prema drugim cjepivima od ovih za koja smo se opredijelili "temeljem pouzdanosti i članstva u EU" jer je dogovor, kaže, bio da mi sami ne krenemo obraćati se proizvođačima. "Jednom kad to krene, onda nema zajedničkog dogovora. Zajednički dogovor treba osigurati da do ljeta imamo bez dilema pokrivenu svu ugroženu populaciju, to je najbitnije", naglasio je.

Italija sprema tužbu protiv Pfizera, a Plenković misli da će to biti zajednička aktivnost na razini EU. "Stranka tog ugovora je Komisija, oni su to potpisivali umjesto nas. Opcija je da iskoristimo sva sredstva da se ugovorne obveze ispune", istaknuo je. Na pitanje hoće li Europska unija raditi nove pregovore s proizvođačima i ponuditi im veću cijenu, poput nekih država, odgovorio je da ne vidi logiku u takvom potezu.

"Ako imate ugovor i plaćate nemali iznos po dozi, ne vidim logičan razlog da sada sami nudite više, a onaj koji je preuzeo ispunjavati ne ispunjava ugovor. Valjda bi oni trebali plaćati penale nama, a ne obrnuto", ustvrdio je premijer.

Premijer drži da ćemo osigurati doze za drugu turu cjepiva. "Čuli ste epidemiologe, rok je 21 dan, ali on se može i produžiti. Neće doći u opasnost da netko tko je primio prvu dozu ne primi drugu na vrijeme", poručio je.

Što se tiče političara, rekao je da postoje na nacionalnoj razini "niti sto njih" koji su se cijepili prvom dozom. "Mi smo kao Vlada procijenili da je dobro i da se cijepe ministri koji nisu preboljeli koronu. Sabor je jednako važan, ako ne i važniji od drugih institucija. Nema tu neke agende na razini vlade da se nekome uskrati. To su važne političke poruke", ustvrdio je.

Upitan o popuštanju epidemioloških mjera i mogućnosti otvaranja ugostiteljskih objekata u veljači, Plenković kaže da se o tome razgovaralo na jučerašnjem sastanku. Trenutno raspoloženje na razini EU je, kaže, takvo da zbog novih sojeva virusa koji su pogubniji vlada velik oprez. Dinamika cijepljenja je zbog usporavanja isporuke sada donekle drugačija i to je dodatni razlog za oprez. "Brojke jesu ohrabrujuće, povoljnija je situacija nego inače, ali nisu to idealne okolnosti da možemo reći da držimo za rogove epidemiju i upravljamo njome.

"To nije realno, nitko nije još u toj fazi", poručio je premijer. "Nakon jučerašnje rasprave smatramo da je situacija zahtjevna, ministri su dobili nalog da pripreme dva do tri područja u kojima se tijekom veljače može napraviti manji iskorak kako bismo bez većeg rizika mogli zakoračiti u proljeće", rekao je Plenković.


34 novozaraženih u Zagrebu

13:15 - U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 34 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutačno je 400 aktivnih slučajeva zaraze, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite. Pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Cecilija Rotim izvijestila je da je danas ukupno 34 novooboljelih osoba prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Trenutačno u Gradu Zagrebu imamo 400 aktivnih slučajeva, dodala je.

Rekla je da su u Nastavnom zavodu u protekla 24 sata testirali 406 uzoraka od čega je 20 nalaza pozitivno. Kontaktirano je 68 osoba i posljedično tome određeno je 47 mjera samoizolacije. Od 68 obrađenih osoba, 19 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 32 osobe su kontakt covid pozitivnih osoba, za 10 osoba obrada je još u tijeku, za tri osobe mogućnost izloženosti virusu je tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama, dok su dvije osobe obrađene kod liječnika obiteljske medicine.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama za socijalnu skrb u protekla 24 sata potvrđeno je 13 pozitivnih korisnika i jedan djelatnik. U školama nije bilo potrebe za novim mjerama samoizolacije i izolacije.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da je od 22. do 24. siječnja kroz covid ambulante domova zdravlja prošlo 688 korisnika. Samoizolacija je određena u 14 slučajeva, 247 ih je upućeno na testiranje. Provedeno je 491 brzo antigensko testiranje, od kojih je 87 bilo pozitivno, što je prosjek od 17,7 posto. Zdravstveni sustav radi pod opterećenjem, dodao je. Pozitivno je 55 djelatnika, 38 ih je u samoizolaciji, a u zdravstvenim ustanovama gradskog sustava nalaze se 34 oboljela pacijenta.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić pozvala je građane da nastave s pridržavanjem epidemioloških mjera. Što se tiče mjera koje je donio zagrebački Stožer, podsjetila je da im rok ističe u četvrtak. "Razgovaramo i analiziramo učinke postojećih mjera. Na sjednici Stožera u petak detaljno ćemo izvijestiti što smo odlučili glede postojećih mjera. Do četvrtka se ništa ne mijenja", poručila je Majić. Dodala je da je za škole s resornim Ministarstvom dogovoreno da se nastava odvija po postojećem modelu još ovaj tjedan, a u petak će izaći s preciznijim informacijama.


Konferencija za medije Nacionalnog stožera

12:02 - Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite započela je izvještajem o stanu u protekla 24 sata, o čemu je izvijestila primarijus Vera Katalinić Janković, a ranije je Stožer iznio u priopćenju.

Cijepljeno je 58.077 osoba i utrošeno 69.984 doza. Dvije doze je primilo svega 11.907 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je prije tjedan dana zabilježeno 174 novooboljela od 2369 testiranih, 11.1. imali smo 230 oboljelih od 3141 testiranih. Ako gledamo tjedni pad, u tjednu prije ovoga smo imali 4905 novooboljelih, dok smo u zadnjih 7 dana imali 3926 novooboljelih što je 20 postotni pad. Incidencija je 216 na 100.000 stanovnika. Na prvom mjestu je Sisačko-moslavačka županija s 386,9, a najnižu incidenciju ima istra s 92. Po ljestvici EU smo trenutno na 6. mjestu po incidenciji, što znači da samo pet zemalja ima nižu incidenciju od nas. Po stopi smrtnosti smo na 24. mjestu sa stopom od 1168 na milijun stanovnika. Potrošili smo 69.984 doza cjepiva. Zabilježene su 284 sumnje na nuspojave na Pfizerovo i 10 na Modernino cjepivo. Kod Pfizera je bilo 16 alergijskih reakcija, od čega dvije teže.

O nabavci i distribuciji cjepiva

Capak je na pitanje o nabavci cjepiva rekao da su zajedno sa svim drugim članicama EU ušle u pregovore sa šest proizvođača te da ne možemo bilateralno dogovarati nabavu cjepiva od istih proizvođača mimo ugovora EU. Što se tiče ruskih i kineskih cjepiva, postoji drugačiji proces registracija u EU, a nijedan kineski proizvođač nije išao prema EU. Mi ne planiramo ulaziti u pregovore s kineskim proizvođačima, jer smo odlučili ići zajedno s EU, pa time dijelimo sudbinu koja se sad događa i nadati se da će se sve normalizirati. Davor Božinović je dodao kako je EU već danas započela razgovore s proizvođačima cjepiva o normalizaciji distribucije. Mi očekujemo da će se ugovori poštovati.

Službena informacija je da je Mađarska uvela Sputnik radi provođenja treće faze kliničkih ispitivanja. Što se tiče dostatnog broja doza u SMŽ, rekli smo da nam je značajnu količinu ustegnuo Pfizer što nam radi probleme u broju cijepljenih osoba. Vjerojatno ćemo za neke trebati odgodu od tjedan dana. To ništa ne znači za kvalitetu cijepljenja i postizana imuniteta, jer Pfizer tvrdi da je najraniji rok za cijepljenj 21 dan, ali može biti i do 6 tjedana. Mi planiramo docijepiti sve u planiranom razdoblju, poručio je Capak.

Smanjeno nam je 14 kutija ili 13.650 doza u sljedećih četiri tjedna. Nadamo se da će kasnija isporuka biti prema planiranom. Moderna je trebala sutra isporučiti 4800 doza, ali su to pomaknuli na nedjelju. Još nam treba doći 42.000 doza Moderne. AstraZeneca je dobila zadatak od EK da se danas malo popravi s rokovima i količinama cjepiva, pa se nadamo da će uskoro imati dobre vijesti. Sredinom drugog mjeseca bi trebali imati 44.486 doza. Kompletno cijepljenim osobama se smatraju one koje su primile dvije doze, ali se smatra da se i s jednom dozom postiže određena razina imuniteta. Kad smo radili plan cijepljenja, nismo mogli znati da će se ovo dogoditi, ali poduzimamo napore da cijepimo prema planu, poručio je Capak.

Nismo dogovorili popuštanje mjera, razgovori su u tijeku, a što se tiče dolaska novih sojeva, opasnost postoji i to će imati utjecaja na epidemiološku situaciju, rekao je Capak.

O popuštanju mjera

"To je hipotetsko pitanje", odgovorio je Božinović na pitanje hoće li Hrvatska, poput Italije, tužiti Pfizer zbog kašnjenja s isporukom cjepiva.

"Imali smo sveobuhvatan sastanak na kojem smo razmotrili situaciju iz više-manje svih kutova. Aktualne mjere su na snazi još ovaj tjedan i mi ćemo do kraja ovog tjedna objaviti novu odluku. Tri mjere će se produžiti u sadržaju u kojem jesu. Četvrta odluka, o ograničavanju okupljanja, izaziva najviše interesa i o njoj se najviše razgovaralo. Brojevi su nam iz tjedna u tjedan bolji, ali još uvijek nisu zanemarivi. Incidencija nam je 216 i tu postoji više elementa o kojima treba voditi računa. Usporena je dinamika cijepljenja, još smo u zimskom razdoblju, bilo je govora o novim sojevima, koji su razlog za zabrinutost, jer dosta toga nije sasvim jasno; kojom se brzinom šire, jesu li infektivniji, razvijaju li teže kliničke slike... Vlada je zauzela stav da neće biti totalnog lockdowna i neće biti policijskog sata. neka su istraživanja pokazala da Hrvatska i dalje ima jedne od najliberalnijih mjera u EU. promišlja se o tome što se može korigirati i napraviti u smislu olakšavanja. U ovakvim okolnostima strategija velikog popuštanja bi nas dovela u stiaciju da nemamo previše uporišta za to. Najgora je opcija da se nešto otvori, pa vas okolnosti demantiraju i morate to ponovno zatvoriti. treba nam još nešto vremena da vidmo što se događa s novim sojevima icjepivom te ćemo ostati i dalje pri racionalnom pristupu, što znači da ovo nije trenutak da bismo išli prema zatvaranjima, ali ni prema nekim većim popuštanjima. Brojevi moraju ići prema dolje jer ukoliko se više ljudi zarazi, onda se i virus brže širi i može brže doći do mutacija. Nije slučajno da se o mutacijama razgovara na razini EU, jer to nije stvar jedne države. Sad se uvodi termin tamnocrvenih zona i to je pitanje o kojem će se puno razgovarati, kako će se to koordinirati u ovom razdoblju i hoće li doći do određenih zaključaka na razini EU, pogotovo o putovanjima. Razgovori su krenuli i vidjet će se koja su to područja u kojima je moguće eventualno nešto popustiti", poručio je šef stožera.

"Stožer ne postoji da bi nekom zagorčao život. Svi pokušavamo postići to da se poštuju osnovne mjere i kako ih prevesti u realan život. Postoje djelatnosti gdsje je epidemiološke zahtjeve jednostavnije ili teže primijneiti. Nadamo se da ćemo s dalnjim padom broja i procjepljivanjem, moći se vratiti u normalan život, ali to neće biti sutra. Solidarni smo s time da treba štititi zdravlje i živote ljudi, i da u određenoj mjeri, s potencijalnim rizicima, ulažemo žrtvu, ali da se ona, koliko je moguće , kompenzira. prosvjed je demokratsko sredstvo, ali ne znam što bi to značilo. Protiv koga i protiv čega? Pa svi su svjesni da je situacija komplicirana i da jednostavno svi moramo dati sve od sebe da što prije izađemo iz ove muke", rekao je Božinović.

Prva doza cjepiva ne propada. proizvođač je deklarirao, temeljem straživanja da je 6 tjedana ili 42 dana optimalno za dobivanje druge doze. No, to ne znači da će oni koji su dobili dozu nakon 42 dana i steći imunitet. Ako sumnjaju da nisu dobili imunitet, mogu napraviti serološki test i utvrditi razinu imuniteta, pojasnio je Capak.

O povećanom broju hospitaliziranih

Ima tu više stvari koje bi trebalo uzeti u obzir. Aktivni slučajevi su oni koji su se zarazili ili koji su došli u bolnicu pa se zarazili prije nekoliko tjedana. Puno je teža slika bila i puno je više ljudi završavalo s upalama pluća, a uz adnje vrijeme se u poećanom postotku u ovom valju pojavljuje i tromboza pluća. Klinički tijek traje dulje i ljudi dulje leže u bolnici. Nema onih koji leže manje od tjedan dana, pa do više tjedana, ako se radi o osobama s drugim komplikacijama. ono što može utjecati jest zimsko razdoblje gdje ljudi borave u zatvorenim prostorima te da ljudi dobivaju veću količinu virusa, što može često izazvati i teži oblik bolesti. Na razini genskih karakteristika nije utvrđeno da su bili sojevi ili varijante koje bi izazvale teže oblike bolsti. Još jedna važna stvar koja se ubraja u hospitalizaciju su posljedice nakon COVID-a. Osnivaju se post-covid ambulante. Te stvari ćemo trebati pratiti i neki od pacijenata će zahtijevati dulje liječenje, rekla je Markotić.

Postoji pet načina upotrebe brzih antigenskih testova, mi smo ih upotrebljavali za potrebe screeninga, a u dijagnostičke se svrhe oni mogu koristiti na simptomatskim pacijentima u roku od pet dana s provjerom na PCR testu. Što se tiče rezultata screeninga, ja sam ih pročitao prošli tjedan. Ako se netko otkrije da je pozitivan, naravno da ga se izolira i to je svrha brzih antigenskih testova. Pročitao sam i rezultate testiranja u radnim organizacija u Varaždinskoj županiji gdje smo našli 2-3 posto pozitivnih, rekao je Capak.

O smrti dječaka

Alemka Markotić je izrazila sućut obitelji preminulog 11-godišnjaka. Dodala je kako nema novih informacija o njegovoj smrti.

Ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je da se od početka kod dječaka nije sumnjalo na COVID-19, ali od trenutka kad je došao pozitivni nalaz, Klinika za infektivne bolesti odabrana je kao ustanova gdje su najveće šanse za liječenje infektivne bolesti. Markotić je dodala kako je dosad u zaraznoj liječeno 17 osoba s upalnim procesima.

Opisana je pojava multitsistemskog inflamatornog simptoma kod djece, a taj proces nikad ne ide bez popratnih simptoma - temperature, glavobolja, bolovi u želucu, povraćanje, proljev. Malo je vjerojatno da će netko u nekoliko sati ući u takav poremećaj. on je moguć nakon asimptomatske bolesti, ali proces uvijek ima simptome i to je signal roditeljima da razmisle o stanju svog djeteta, rekao je Beroš. Bitno je da zdravstveni djelatnici razmišljaju o ovom sindromu i da se obave testiranja. Nema potrebe da se o dsvake temperature radi panika, ali roditelji trebaju pratiti stanje simptoma te potom otići do infektologa i pedijatra ili prvog liječnika, rekla je Markotić, a Beroš se zahvalio djelatnicima Zarazne koji su nakon ljeta ukazali na moguću pojavu teških posljedica nakon covida-19.

O sojevima i njihovom sekvencioniranju

Testovima se može otkriti britanska varijanta. Slovenci su uzeli od Slovaka jedan test koji gleda osobitu mutaciju. Nije to ništa posebno. Industrija koja se bavi proizvodnjom dijagnostike i cjepiva, moraju pratiti što se događa i mogu li njihovi proizvodi to pratiti. Ne sumnjam da će oni unaprijediti proizvode na nove mutacije. U nekim se slučajevima radi sekvencioniranje, što je još jedan način otkrivanja. U zemljama ss velikim brojem zaraženih, gdje se pojavljuju mutante, testira se od 1 do 10 posto za sekvenciranje. No, 10 posto je svima previše pa će se zauzeti dva pristupa. U jednom će se sekvencirati samo u zemljama s rapidnim rastom broja zaraženih, a drugo je da se sekvencira od 1 do 5 posto. Oni koji su bili u zemljama gdje su zabilježene mutante, trebaju to napomenuti. Većina takvih uzoraka će ići na sekvencirati. Imati ćemo sastanke s vodećim institucijama, gdje će se zauzeti strategija i analizirati infrastruktura, ljudska i aparaturna, kako bismo vidjeli koliko možemo testirati. Već se nabavljaju nove doze reagencija i opreme i tu će biti pomoć od EU, rekla je Markotić.

Ne možemo biti 100 posto sigurni da nema novog soja i da već postoji nekoliko ljudi koji već cirkuliraju. Tako je sa svim zemljama, jer unatoč smanjenom putovanju, ljudi i dalje putuju. ono što se indirektno mož pratiti, jest da se nigdje nije pojavio inzmno povećani broj novooboljelih, pa je to jedan indikator. Sigurno će biti zabilježene i dodatne mutacije u budućnosti i one ne moraju biti loše za ljude. One su češće loše za virus nego za ljude. S obzirom na širenje virusa i prepreke koje mu postavljamo, sigurno je da virus pokušava naći način da preživi u našoj populaciji, ali ćemo sve pratiti, rekla je Markotić.

Ako će istovremeno biti više dostupnih cjepiva, osobe će birati s kojim će se cjepivom moći cjepiti, rekao je Capak, a Markotić je dodala da se čini da bi antitijela na klasični virus teže mogla neutralizirati brazilski soj. No, premalo je infromacija da bismo to mogli sigurno tvrditi i potrebno je to pomnije istražiti.

Postoje kapaciteti na više mjesta u Hrvatskoj, koji se mogu baviti detekcijom i istraživanjem, samo je pitanje hoćete li to raditi u istraživačke ili rutinske svrhe. To je zasad radio prof. Vugrek na institutu Ruđer Bošković, prof. Vlahoviček je testirao stotinjak uzoraka. To su druge situacije, gdje su se zbog zdravstvenih istraživanja pokrenula takva testiranja i to je bilo dobro, jer je sve bilo postavljena. Morat će se raditi velik broj uzoraka poslanih iz različitih zdravstvenih institucija i tu razmšljanja idu prema institucijama koje su se prve uključile i imaju opremu i znanje za to. ako postoje takvi aparati i znanje na medicinskim fakultetima, ako bude potrebe i interesa od istraživačkih i sveučilišnih institucija za sekvenciranja, razgovarat ćemo s kolegama koji mogu, žele i trebaju biti uključeni, rekla je Markotić, a Beroš je dodao da je potpuno isti princip kao i pri uvođenju dijagnostike te istaknuo da će na sastanku biti riječi o sekvenciranju. Kada je riječ o Imunološkom, on je bio orijentiran ka proizvodnji cjepiva, imao je kapaciteta za sekvenciranje, ali naglašavam da je u planu revitalizacija imunološkog zavoda i za minutu je sastanak o modalitetima njegove revitalizacije. Potres nam je pokazao insuficijenciju prostora zgrada Imuološkogu Rockfellerovoj i tamo više ne vidimo taj zavod, nego na drugom zemljištu u njihovu vlasništvu. Kolege s Imunološkog ulaze u obzir jer imaju kapacitete i iskustvo za sekvenciranje, dodala je Markotić.

O tulumu u Dubravi

Vidjeli smo snimku, kao što smo vidjeli izjavu ministra Beroša i ravnatelja KB Dubrava i mislim da je to dovoljna reakcija. Ono što je naloženo upravi bolnice u ovom trenutku sasvim dovoljno da se utvrdi činjenične stanje. Znamo da se radi o specifičnoj insiticuji i siguran sam da će uprava dati izvješće u kojem će objasniti sve što mogu vezano za taj događaj. najvažnije je da se takve stvari više ne ponavljaju, rekao je Božinović.

Odlukom nismo zabranili rad bazena. Neki bazeni rade, ali pod posebnim preporukama HZJZ-a. Odlukom je predviđeno za koje kategorije vrhunskih sportaša oni ostaju otvoreni, zaključio je Capak.


U Austriji od ponedjeljka obvezne maske FFP2

11:39 - Austrijanci stariji od 14 godina moraju od ponedjeljka obične zaštitne maske zamijeniti FFP2 na javnim mjestima, trgovinama, u sredstvima javnog prijevoza, zdravstvenim ustanovama. U Europi zasad nije naširoko rasprostranjena obveza nošenja maske FFP2 koja blokira 94 posto aerosola, finih čestica (oko 0,6 mikrometra).

Maske FFP2 stanovnici Austrije moraju nositi u autobusima, tramvajima, vlakovima i podzemnoj željeznici, u supermarketima, svim zdravstvenim ustanovama i uslužnim djelatnostima, primjerice u automehaničarskoj radionici. Nastavnici, skladištari i osobe zaposlene u javnim službama također moraju poštivati te mjere. Oslobođene su te obveze trudnice i osobe koje imaju medicinske kontraindikacije, kao i sve osobe koje pristaju podvrgnuti se redovitim testiranjima na virus.

Unatoč trećem zatvaranju koje je Austrija uvela nakon Božića i produljila za sada do 8. veljače, broj novozareženih nije znatno pao u toj zemlji od 8,9 milijuna stanovnika. Svakog dana zarazi se oko 130 osoba na 100.000 stanovnika, a vlada je zacrtala cilj da ta brojka ne smije prelaziti 50. Škole, muzeji, sportske te kinodvorane i trgovine koje nisu prehrambene i ne prodaju nužne potrepštine, zatvorene su, a stanovnici su pozvani maksimalno ograničiti kontakt.


Slovenija popušta mjere, imaju 293 novozaraženih i 19 umrlih

11:39 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene samo 293 nove zaraze koronavirusom pa zemlja kreće s popuštanjem mjera i otvaranjem škola, no vlasti upozoravaju na izuzetan oprez zbog potvrđene prisutnosti "engleskog" soja koronavirusa i moguće ponovno uvođenje najstrožih mjera.

U ponedjeljak se, u sklopu priprema za sutrašnji početak nastave u osnovnim školama za učenike prva tri razreda i rada vrtića, odvija testiranje nastavnog i drugog osoblja u školama. Testiranje je za prosvjetne djelatnike obvezno, prema zakonu o zaraznim bolestima, upozorio je premijer Janez Janša, komentirajući neke vijesti da među učiteljskim kadrom postoji nezadovoljstvo što su diskriminirani u odnosu na ostale građane kod kojih je testiranje na dobrovoljnoj osnovi.

Janša je u nedjelju je na izvanrednoj konferenciji za novinare upozorio da je zbog prvih slučajeva prisutnosti engleskog soja koronavirusa u zemlji idućih dana moguća revizija nekih već odobrenih popuštanja. Može se očekivati i novo zaoštravanje mjera ako se pokaže veća prisutnost tog soja nakon ponovne analize pozitivnih briseva, uzetih zadnja dva tjedna, posebnim PCR testovima osjetljivim na taj soj, koji su dobiveni od slovačke vlade. S obzirom da postoje "jake indicije" da bi novi soj virusa u Sloveniji mogao biti rašireniji nego što se sada čini, vlada će, prema najavama, najkasnije sredinom tjedna ponovo razmatrati epidemiološku situaciju i ako se indicije potvrde onda će mjere ponovo biti zaoštrene.

Prema podacima koje je u ponedjeljak ujutro objavilo ministarstvo zdravstva, sa 2734 PCR i brzih antigenskih testova otkriveno je 293 novozaraženih, pri čemu je postotak pozitivnih kod PCR testova bio 20,4 posto, a kod brzih antigenskih dva posto. Aktivnih slučajeva zaraze je 18.350, prosječan broj dnevnih zaraza u zadnjih 7 dana iznosi 1236, a s 19 preminulih u zadnja 24 sata broj umrlih od posljedica Covida-19 povećao se na 3360. Do nedjelje je protiv Covida-19 cijepljeno 48.717 osoba.


Jedna preminula osoba u Primorsko-goranskoj županiji

11:37 -"Primorsko-goranska županija danas nema novozaraženih, dok je 59 osoba ozdravilo. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti je ponovno u padu za 62 osobe, na današnjih 574 aktivnih slučajeva. Ukupno su tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađena 63 uzorka. Na bolničkom liječenju se nalaze 52 osobe. Na respiratoru se nalaze 4 pacijenta.Tijekom jučerašnjeg dana umrla je jedna osoba od COVID-19 bolesti", doznaje se.


10 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:36 - "Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 10 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 1 vjerojatno pozitivan nalaz (potvrđen brzim AG testom). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), općina Garčin (2) te općine Brodski Stupnik, Podcrkavlje i Sibinj (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.789, dok je broj aktivnih slučajeva 127. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 125, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 261.

U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19. Hospitalizirano je ukupno 75 osoba (8 osoba više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 64 osobe, a u novogradiškoj bolnici 11 osoba. Dvanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (5 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 646 osoba (39 osoba manje nego prethodni dan)", izvijestio je stožer.


6 novozaraženih i jedna preminula osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji

11:35 - "Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Krapina (1), Grad Pregrada (1), Grad Zabok (1), Grad Zlatar (1), Općina Gornja Stubica (1) i Općina Krapinske Toplice (1).

Oporavile su se 24 osobe te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 97. U samoizolaciji se nalazi 691 osoba. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice nalazi se 14 pacijenata. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 53 pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, od kojih su 4 na respiratoru. Preminula je 1 nova osoba pozitivna na koronavirus", priopćeno je.


13 novozaraženih i 3 preminulih u Osječko-baranjskoj županiji

11:12 - "U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 129 uzoraka na koronavirus od kojih je 13 bilo pozitivno. Sa šireg područja grada Osijeka i Našica danas su po tri novopozitivne osobe, dvije iz Erduta te po jedna iz Čepina, Donje Motičine, Đurđenovca, Popovca i Semeljaca.

Na bolničkom liječenju nalazi se 121 osoba oboljela od COVID-19, i to 90 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 14 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 pacijent s tim oboljenjem. Preminule su tri osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 57 do 85 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 696 osoba", doznaje se.


16 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

11:09 - U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je novih 16 slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 86 osoba, izvijestili su iz te županije u ponedjeljak. Najviše oboljelih je u Velikoj Gorici, njih pet. Trenutno je aktivno 529 slučajeva.

Od početka epidemije, na području Županije zabilježene su 18.762 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Izliječena je 18.171 osoba, a 62 osobe su umrle. Stožer apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da vode računa o socijalnoj distanci. Pozivaju ih da izbjegavaju putovanja i da budu svjesni odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.


7 novozaraženih i jedna preminula osoba u Virovitičko-podravskoj županiji

11:07 - Od 57 testiranih osoba, kod njih sedmero je detektiran virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije o posljednjem 24 satnom razdoblju. Od sedmero novopozitivnih, pet je osoba ženskog, a dvije su muškog spola. Petero je srednje, a dvije su osobe starije životne dobi.

Nažalost, jedna ženska osoba (1948. godište), s područja naše županije, preminula je u KBC-u Osijek uslijed COVID-19 infekcije, pritom je imala i brojne komorbiditete. Ona je 92 žrtva koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije od početka epidemije. Trenutno su hospitalizirane 43 COVID osobe iz VPŽ. Njih 41 je u Općoj bolnici Virovitica, a dvoje je u KBC-u Osijek. Od početka epidemije koronavirusa, s područja Virovitičko-podravske županije, virusom SARS-CoV-2 se zarazilo 3.353 ljudi.


Danas imamo 134 novozaražene i 32 preminule osobe

11:00 - "U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519. Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 138 pacijenata. Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba od toga 579 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2423 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Plenković: 'Imat ćemo oko 130 novozaraženih'

10:47 - Premijer Andrej Plenković je na sastanku s ministrima ii županima potresom pogođenih županija objasnio zašto proizvođači cjepiva kasne s isporukom. "Neke zemlje plaćaju više od onoga što je dogovoreno. Inzistirat ćemo da se poštuje zacrtana dinamika isporuke cjepiva", rekao je, a Dnevnik.hr prenosi njegove riječi kako će Hrvatska danas imati "oko 130 novozaraženih".


5 novozaraženih i 4 preminulih u Varaždinskoj županiji

10:45 - "Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednjih tjedan dana ukupno 186 novih slučajeva. Broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je 112, a broj novozaraženih na 100.000 stanovnika zadnjih 14 dana je 273.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 146 uzoraka, od kojih je 52 zaprimljeno preko COVID-ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 6 posto, a u svim testiranim uzorcima je 3 posto. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 91 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 29 osoba na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 6 u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 37 je u Klenovniku od kojih 1 na respiratoru i 19 u Novom Marofu.

Tijekom 24 sata preminule su četiri osobe pozitivne na COVID-19. Ukupno je dosad evidentirano 346 preminulih osoba pozitivnih na COVID-19. Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 14589 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 163", priopćeno je.


Troje novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

10:28 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 3 su novooboljele osobe od COVID-19, 9 osoba je izliječeno. Oboljele osobe su s područja Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 2806 osobe od čega je 49 aktivnih slučaja, 102 osobe su preminule te je ukupno izliječeno 2655 osoba.

Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 13 osoba. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 9 osoba. Na području PU ličko-senjske aktivno je 176 mjera samoizolacije", priopćeno je.


15 novozaraženih i jedna preminula osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:52 - U posljednja 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom - 9 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 2 novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, po 1 novozaražena osoba s područja je općina Nova Rača, Veliki Grđevac, Šandrovac i Štefanje.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno su na liječenju 32 pacijenta zaražena koronavirusom, od kojih je njih 3 na respiratoru, a 7 pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 433 osobe. U posljednja 24 sata jedna osoba preminula je s koronavirusom, a ukupno do sada 112 osoba preminulo je od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije.


Neslužbeno: Danas imamo 134 novozaražene osobe

9:50 - N1 neslužbeno doznaje da je u posljednja 24 sata testirano nešto manje od 2500 ljudi, a da je pozitivan nalaz dobilo njih 134.


Eskalacija troška korone

9:41 - U sedam tjedana izdaci za liječenje i bolovanje su se udvostručili - od početka pandemije do 4. prosinca HZZO je za bolovanje, izolaciju i liječenje isplatio 269 milijuna kuna, a onda je od 4. prosinca do 22 siječnja taj trošak skočio za još 296 milijuna, piše u ponedjeljak Jutarnji list. Epidemija koronavirusa u manje od godine zdravstveni sustav stajala je više od milijarde i 200 milijuna kuna. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) do 22. siječnja, potrošeno je točno 1.239,701.202 kune. I dalje je najveći izdatak testiranje, i to više od 674 milijuna kuna, slijedi liječenje oboljelih, na koje je potrošeno više od 450 milijuna te naknade za bolovanja i izolacije 115 milijuna kuna.

Da je drugi val epidemije bio jači govori i podatak da je do rujna, tijekom prvih šest mjeseci, na covid po svim stavkama potrošeno 258 milijuna kuna, što znaci da je drugi val bio "težak" gotovo milijardu kuna. Prema podacima koje su tijekom epidemije prikupljene od HZZO-a, vidljivo je da je u oba vala najveći izdatak bilo testiranje. Naravno, u prvom valu, koji je bio znatno blaži, testiralo se maksimalno 800 građana na dan i trošak je bio znatno manji, a potom smo imali razdoblja kad se testiralo vise od 11.000 građana.

U samo tri mjeseca, od početka rujna pa do 4. prosinca, troškovi su porasli za 508,1 milijun kuna, a pogoršanjem epidemiološke situacije troškovi su rasli. Tako je primjerice u tjednu od 20. do 27. prosinca trošak porastao za 50 milijuna kuna, a tjedan poslije za 80 milijuna kuna. Od 4. prosinca do 22, u samo sedam tjedana trošak je narastao za gotovo pola milijarde kuna, točnije za 473.396 milijun kuna.

Ipak, trendovi se mijenjaju tako da su tekući troškovi testiranja sve manji, a najveći trošak odnosi se na liječenje, zbog čega je u sedam tjedana porastao više od dvostruko. I troškovi bolovanja i izolacije u tom istom razdoblju porasli su gotovo dvostruko. Posljednja dva mjeseca bila su najkritičnija što se tiče broja hospitalizacija i teško bolesnih osoba. No, ako se nastave pozitivni trendovi koji nas prate posljednjih tjedana, možemo očekivati blaži rast financijskih izdataka.

Naime, broj hospitaliziranih se prepolovio i sada imamo oko 1500 osoba na bolničkom liječenju, a nedavno je ta brojka bila viša od 3000. Na respiratorima je bilo i po 300 pacijenata, a sada je taj broj dvostruko manji. Naravno, smanjuje se i dnevni broj pozitivnih, samim time i testiranih osoba, donosi Jutarnji list.


Troje novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

9:40 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj iz Konavala. Ukupno su zaražene dvije osobe muškog spola i jedna osoba ženskog spola, a za jednu je utvrđena epidemiološka veza. Među spomenutim slučajevima je jedan djelatnik Doma za starije osobe Dubrovnik – Thermotherapia.

Izliječeno je 28 osoba: deset iz Dubrovnika, po tri iz Opuzena i Župe dubrovačke, po dvije iz Dubrovačkog primorja, Konavala i Vele Luke, po jedna iz Blata, Korčule, Kule Norinske, Metkovića i Smokvice te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađena su 23 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 37 379 uzoraka. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 24 osobe pozitivne na koronavirus. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji su 573 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 kršenja mjere samoizolacije (svih 14 na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 257 slučaja kršenja samoizolacije (129 na graničnim prijelazima)", priopćeno je.


Ugostitelji najavljuju izlazak na ulice zbog mjera

9:35 - U HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog vodila se rasprava o mogućem skorom popuštanju epidemioloških mjera, kao i o tome treba li ih najprije popustiti u školama, ugostiteljstvu ili sportu.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš smatra da kao što mjere treba postupno uvoditi, tako ih treba postupno i popuštati, ne zna koje će biti prvo popuštanje, o tome se još pomno promišlja. Što se tiče mjera, rekla je da je teško udovoljiti svima, ali da je na prvom mjestu javnozdravstveni interes. Dodala je da se što više trebaju očuvati ekonomske aktivnosti, obrazovanje, ali i javnozdravstveni interes očuvanja zdravstvenog sustava mora očuvati svoje kapacitete i pružiti zdravstvenu uslugu svima koji je trebaju, onda kada je trebaju.

Ugostitelj Dražen Biljan smatra da sve sektore u ugostiteljstvu treba izjednačiti, ali "kava za van su mrvice za njihovo preživljavanje". Tražili su mogućnost dostave, ali to je manje od tri posto prihoda, što im neće pomoći gotovo ni u čemu. Govorio je o posljedicama "lockdowna", kaže da su ugostitelji na podu i nemaju nikoga da ih podigne i pomogne.

Na pitanje koliko dugo kafići mogu izdržati sadašnje mjere, Biljan kaže da su oni gotovi, žele što prije početi raditi. Po službenim podacima, 1098 je zatvoreno od početka pandemije. Čeka ih, rekao je, dugotrajan povratak gostiju. Skeptični su i smatraju da će proći mnogo vremena da se vrate. Sve ugostitelje treba, rekao je Biljan, otvoriti u isto vrijeme, nije ih dobro dijeliti.

"Maksimalno smo poštivali mjere dogovorene sa Stožerom. Smatram da je velika većina ugostiteljskih objekata sigurno mjesto za goste. Tu smo da maksimalno poštujemo mjere, u dogovoru sa Stožerom. Spremni smo početi raditi čim prije, ljudi su na izmaku snaga, računi su prazni, svakim danom se zatvaraju lokali i mi razmišljamo i o mogućnosti izlaska na ulicu ili o skupnom otvaranju u istom danu", rekao je.


Troje novozaraženih i dvoje preminulih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:17 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19, od čega su 3 pozitivne na PCR testiranju, a 0 na brzom antigenom testu (1 osoba iz Vinkovaca i 2 iz Otoka). Preminule su 2 osobe. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8239, od kojih je 7913 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 181 osoba.

Trenutno je u županiji 46 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 73 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 38530. U samoizolaciji na području županije je 451 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 26 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 20 medicinskih sestara/tehničara i 4 drugih zdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 5 radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je 1 oboljeli nastavnik i 5 učenika. U samoizolaciji se nalaze 4 nastavnika i 25 učenika", priopćeno je.


17 novozaraženih i jedna preminula osoba u Zadarskoj županiji

9:15 - Na području Zadarske županije 17 je novozaraženih osoba koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Novooboljele osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar (4), Biograd na Moru (1) i Benkovac (3) te općina Gračac (1), Poličnik (1), Posedarje (1), Povljana (1), Ražanac (1), Sukošan (3) i Sv.Filip i Jakov (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 143 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 1027 osoba, a od bolesti se oporavilo još 68 osoba. U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je muškarac u dobi od 84 godine. Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 18 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju je 3 bolesnika oboljelih od koronavirusa.


Konferencija za medije Nacionalnog stožera u 12 sati

9:13 - Nacionalni stožer civilne zaštite obznanit će nove informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj na konferenciji za medije koja će se održati danas u 12 sati.


Nema novozaraženih u Istri

9:13 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 43 uzoraka briseva na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječeno je 14 osoba. Trenutno je 90 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 627 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 35 osoba, od toga su 4 osobe u respiracijskom centru.

U Istri je do danas cijepljeno 2380 osoba, od toga je 470 osoba primilo dvije doze cjepiva, a prvom dozom je cijepljeno 1910 osoba. U toku ovog tjedna osigurana je druga doza za sve osobe prema planu revakcinacije", priopćio je stožer.


Dvoje novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:12 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan imamo dvije novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o jednoj osobi s područja grada Gline te jednoj osobi s područja općine Lekenik", doznaje se.


Dvije novozaražene i jedna preminula osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji

8:51 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđena dva nova slučaja bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 113 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravila je 31 osoba, a na bolničkom se liječenju trenutno nalaze 22 osobe. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1955. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije, bolest COVID-19 potvrđena je kod 5731 osobe.


Australija odobrila Pfizerovo cjepivo, upozorila na ograničenu opskrbu AstraZenece

8:30 - Australija je u ponedjeljak odobrila Pfizer-BioNTechovo cjepivo protiv covida-19, ali upozorila da će zbog međunarodnih problema s proizvodnjom AstraZenece zemlja morati distribuirati lokalno proizvedeno cjepivo ranije nego što je planirala. Očekuje se da će cijepljenje prioritetnih skupina Pfizerovim cjepivom početi potkraj veljače, s 80.000 doza na tjedan, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.

Hunt je najavio i promjene u planovima Australije za cijepljenje cjepivom AstraZenece pošto je taj proizvođač prošli tjedan rekao europskim dužnosnicima da će u prvom tromjesečju smanjiti isporuke cjepiva za Europsku uniju za 60 posto zbog problema u proizvodnji. Hunt je rekao da je AstraZeneca obznanila Australiji da je tvrtka imala "znatan šok u opskrbi". Australija tek treba odobriti cjepivo AstraZenece.

U zemlji će se najprije cijepiti osoblje koje radi sa zaraženima u karanteni i na granici, zdravstveni radnici na prvoj crti borbe protiv pandemije te osoblje i štićenici domova za starije i nemoćne.


Evo kako se sigurno voziti autom u doba koronavirusa

8:29 - Vožnja s jednom ili više osoba u automobilu jedna je od najrizičnijh stvari koje možete učiniti kad je prijenos koronavirusa u pitanju, jer, premda se čini nešto sigurnijom alternativom u odnosu na javni prijevoz, ipak je riječ o skučenom i zatvorenom prostoru. Čak i ako svi putnici nose maske, one najsitnije čestice mogu pobjeći u zrak.

"To nije važno ako ste na otvorenom jer se čestice odmah razrijede", kaže Varghese Mathai, fizičar s bostonskog Sveučilišta Massachusetts. "No ako ste u zatvorenom prostoru poput automobila, te čestice mogu ostati u kabini i nagomilati se u zraku", rekao je za portal Business Insider.

Mathai je zajedno s kolegama sa Sveučilišta Brown istraživao kako se sitne čestice kreću kabinom vozila u raznim varijantama ventilacije. Nimalo ne iznenađuje da je njihova simulacija, objavljena u časopisu Science Advances, pokazala da je otvaranje prozora najučinkovitija metoda raščišćavanja potencijalno virusom nabijenih čestica iz automobila.

Kad su svi prozori bili zatvoreni, između osam i 10 posto čestica koje je jedna osoba izdahnula moglo je doprijeti do suputnika. Taj je broj pao na samo 0,2 do dva posto kad su sva četiri prozora bila otvorena. Naravno, u hladnom zimskom danu otvaranje svih prozora nije najpraktičnija opcija pa su autori eksperimentirali s raznim varijantama i došli do nekih sugestija.

Njihova se simulacija temeljila na vožnji u Toyoti Prius pri brzini od 80 km/h s vozačem na prednjem lijevom i jednim putnikom na stražnjem desnom sjedalu. Najbolju ventilaciju, ako već svi prozori ne mogu biti otvoreni, omogućila je kombinacija otvorenog prozora naspurot vozaču (prednji desni) i putniku (stražnji lijevi).

U automobilu u kretanju svjež zrak tipično struji kroz stražnji prozor i izlazi na prednji, objasnio je Mathai. Otvaranje prozora na suprotnim stranama od onih koji se u autu nalaze, osim što česticama omogućuje izlaz, stvara struju zraka koja odvaja vozača i putnika. No Mathai napominje da samo odškrinuti prozori neće biti od velike koristi. Kaže da bi ih bilo dobro spustiti barem dopola. Na kraju je istaknuo da dodatna ventilacija u automobilu nije zamjena za ostale mjere prevencije poput nošenja maski, pranja ruku i dezinficiranja zajedničkih površina.


Imunolog pojasnio štetnost snažne reakcije imuniteta na koronavirus

8:16 - Nakon smrti 11-godišnjeg dječaka zaraženog koronavirusom, imunolog s riječkog Medicinskog fakulteta, Zlatko Trobonjača, pojasnio je kako snažan imunosni odgovor na COVID-19 kod mlađih osoba može izazvati teške posljedice.

"Kada se kod mlade osobe dogodi tako snažan imunosni odgovor, onda nastaje velik problem. Tada osobito stradaju pluća, razvije se intersticijska upala pluća. To je presnažna reakcija našeg imunosnog sustava koji nas brani, ali ako presnažno reagira, onda svi imunosni produkti naših stanica, citokini, enzimi i druge regulacijske molekule, počinju raditi protiv nas, počinju nas trovati. Slikovito, to je kao da uzmete jedan aspirin koji vam pomagne, ako uzmete dva oni vam još više pomažu, no ako ih uzmete 50, onda ćete se otrovati. Takav je slučaj i s presnažnim imunosnim odgovorom. Ako se određeni citokin luči, on ima svoje određene regulacijske učinike, no ako ga je previše, on počne štetno djelovati, naročito kad su u pitanju pluća koja su osjetljiv organ. Dolazi do jakog oštećenja krvožilnog sustava, do oštećenja alveola u toj citokinskoj oluji te dolazi do oštećenja bazalne membrane dišnog epitela koji se onda ne može regenerirati, već ide u fibrozu, a kroz fibrozno tkivo plinovi jako teško prolaze te se događaju ozbiljne posljedice COVID infekcije", pojasnio je Trobonjača za Novi list.

U Hrvatskoj je dosad otkriveno dvedesetak slučajeva post-covid sindroma u djece, a u susjednoj Sloveniji čak više od 50.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

7:37 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 87 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 72 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 220 osoba, a ukupno je testirana 26.301 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćeno je.


Bijela kuća ponovno uvodi ograničenja na putovanja iz Europe

7:00 - Administracija novog američkog predsjednika Joea Bidena planira ponovno uvesti ograničenja na putovanja za većinu stanovnika koji nisu američki državljani, a nedavno su bili na tlu Europske unije, Velike Britanije, Irske i Brazila, potvrdili su iz Bijele kuće.

Prije odlaska s predsjedničke dužnosti, Donald Trump je ukinuo ograničenja po pitanju putovanja. No, novo američko vodstvo će uz prijašnje restrikcije uvesti dodatna ograničenja za ljude koji su boravili u Južnoafričkoj Republici, gdje se pojavio novi soj koronavirusa i izazvao zabrinutost među znanstvenicima.

"S pogoršanjem pandemije i pojavom zaraznijih inačica virusa po cijelom svijetu, ovo nije doba za ukidanje ograničenja na međunarodna putovanja", objavila je prošlog tjedna putem Twittera glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. "Prema savjetima naše zdravstvene ekipe, ova administracija nema namjeru ukinuti ograničenja. Zapravo, planiramo pojačati mjere vezane za međunarodna putovanja kako bismo ograničili širenje koronavirusa", dodala je Psaki.


Meksički predsjednik obolio od Covida-19

7:00 - Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador objavio je u nedjelju da je imao pozitivan rezultat na testiranju na novi koronavirus. "Žao mi je što vas moram obavijestiti da sam zaražen. Simptomi su blagi, ali već sam u procesu liječenja. Kao i uvijek, optimističan sam", napisao je meksički predsjednik koji je u više navrata javno govorio o tome da virus ne predstavlja opasnost i gotovo nikada ne nosi zaštitnu masku.

Lopez je najavio da će u ponedjeljak razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te najavio da će Meksiko od Rusije možda dobiti cjepivo Sputnik V. Prema službenim podacima Meksiko ima više od 149.000 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19, po čemu je četvrti u svijetu.

No, mnogi strahuju da je stvaran broj zaraženih i umrlih daleko veći od onog koji je službeno objavljen, jer se provodi mali broj testiranja. Meksički zdravstveni sustav je bio u financijskim poteškoćama te s nedovoljnim sredstvima i prije izbijanja pandemije, a mnoge su bolnice sada potpuno popunjenih kapaciteta.


Kina bilježi porast u broju zaraženih koronavirusom

7:00 - Raste broj zaraženih novim koronavirusom u Kini, a porast se pripisuje infekcijama prijašnjih asiptomatskih pacijenata u sjeveroistočnoj pokrajini Jilin, pokazuju službeni podaci objavljeni u ponedjeljak. Broj novih slučajeva zaraze narastao je na 124 s 80 zabilježenih dan prije, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija, što predstavlja najveći val zabilježen u kontinentalnom dijelu Kine od ožujka 2020.

Iako se ovi brojevi čine minornima u odnosu na one iz drugih zemalja, najmnogoljudnija država svijeta želi držati pandemiju pod kontrolom uoči nadolazeće kineske Nove godine, kad će milijuni ljudi putovati izvan svojih mjesta prebivališta. Lokalne vlasti su donijele niz mjera kojim to namjeravaju postići, od samoizolacije za milijune ljudi, ograničavanje putovanja te masovnih testiranja na Covid-19. Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini je 89.115, a umrlo je 4.635 osoba.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo