PRIJETI NEVRIJEME / Slovenci upalili alarm, Hrvatska na udaru olujnih ćelija: Objavljeno gdje i kada dolazi kaos

Image
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Za utorak je upaljen narančasti meteoalarm za osječku i zagrebačku regiju. Moguće grmljavinsko nevrijeme

20.5.2024.
15:45
Sasa Miljevic/PIXSELL
VOYO logo

DHMZ izdao je žuti meteoalarm za kontinentalnu Hrvatsku. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. "Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", potučuju iz DHMZ-a.

Za utorak je upaljen narančasti meteoalarm za osječku i zagrebačku regiju. Moguće je grmljavinsko nevrijeme. "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", stoji u upozorenju DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak Hrvatske je pod žutim upozorenjem. Bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i vrlo nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i izraženi pljuskovima s grmljavinom. Vjetar ponegdje umjeren istočni i jugoistočni, na Jadranu jako jugo, poslijepodne i umjeren jugozapadnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UPALJEN METEOALARM /

Hrvatskoj se približava jača grmljavinska ćelija, pogledajte kada će biti najgore

Image
UPALJEN METEOALARM /

Hrvatskoj se približava jača grmljavinska ćelija, pogledajte kada će biti najgore

Kako javlja Neurje.si u Sloveniji postoji velika mogućnost nevremena. Prognoza koju su objavili vrijedi za period od 20. 5 do 21.5. do 22 sata.

"Možemo računati na nekoliko pojedinačnih nevremena već danas poslijepodne ili u večernjim satima. Noću će se nestabilnost pojačati pa će u većem dijelu zemlje biti nevremena. Ponegdje jače nevrijeme s pljuskovima može biti na istoku Slovenije. Glavnina olujnih događaja očekuje se u utorak. Moguć je, kažu i razvoj jačih olujnih ćelija. Osobito na području Dolenjske ili Štajerske poslijepodne može biti lokalnog nevremena s jakim pljuskovima i tučom. I za područje između Zagreba i Varaždina neki modeli ukazuju na razvoj jačih oluja koje bi hipotetski tada mogle putovati u smjeru Maribora. Probleme će opet stvarati jači pljuskovi, na kakve smo navikli za ovakvih olujnih razdoblja. Zbog toga ponovno možemo računati na mogućnost manjih bujičnih poplava i izlijevanja pojedinih vodotoka", kažu između ostalog na Neurje.si.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne će se djelomično razvedriti, a zatim će biti pojedinih pljuskova i grmljavine. Noću će se još više naoblačiti, a lokalne oborine, ponegdje pljuskovi i nevremena, zahvatit će s jugozapada veći dio Slovenije. Najniže jutarnje temperature bit će od 12 do 17 Celzijevih stupnjeva, podaci su Agencije za zaštitu okoliša (ARSO), javlja 24ur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo