liječnike nazvao neodgovornima / Etičko povjerenstvo odbilo prijavu protiv Kujundžića koju je podnijela liječnička komora

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora (HLK) prijavila je Kujundžića nakon što je u srijedu na konferenciji za novinare u Splitu izjavio kako 'pedeset posto hrvatskih doktora ne zaradi plaću, niti znaju, niti hoće raditi'

2.9.2016.
19:29
Grgur Zucko/PIXSELL
VOYO logo

Etičko povjerenstvo u petak je odbilo prijavu protiv kandidata HDZ-a u X. izbornoj jedinici Milana Kujundžića, koju je podnijela Hrvatska liječnička komora zbog njegove izjave kojom je hrvatske liječnike prikazao kao neodgovorne, lijene neznalice koje ne zaslužuju svoju plaću.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo u obrazloženju navodi da nije ovlašteno ocjenjivati ponašanje sudionika izbora koje može ulaziti u nadležnost stegovnih tijela strukovnih udruženja. 

Hrvatska liječnička komora (HLK) prijavila je Kujundžića nakon što je u srijedu na konferenciji za novinare u Splitu izjavio kako "pedeset posto hrvatskih doktora ne zaradi plaću, niti znaju, niti hoće raditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo ističe da je upotreba osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način, kao i onih koji su zakonito prikupile organizacije i službe, ali za druge namjene protivna Izbornom etičkom kodeksu. Napominjući da nije ovlašteno tijelo za utvrđivanje povrede prava na zaštitu osobnih podataka, Povjerenstvo upućuje građane da se u slučaju da prime poruke slične onoj kakvu je primio jedan državni službenik u Ministarstvu turizma, obrate za to nadležnoj Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

Spomenuti službenik proslijedio je, naime, Povjerenstvu poruku elektroničke pošte koju je primio na službenu e-mail adresu u Ministarstvu, a koja je poslana sa adrese za koju je pretpostaviti da se njome služi HDZ.  Poruka je naslovljena „Aplikacijom smo pokrenuli novi tehnološki trend u komunikaciji sa građanima“, a sadržava poziv primatelju da na svoj pametni uređaj preuzme aplikaciju „Vjerodostojno“ i posluša poruku predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo ne spori pravo svakom građaninu da slobodno i javno izražava svoje političke preferencije i daje potporu pojedinim kandidatima, ali napominje da bi čelnici javnih ustanova (škola, bolnica i sl.) u kampanji trebali izbjegavati javne nastupe koristeći se javnom funkcijom.

Povjerenstvo od medija očekuje da objektivno, nepristrano i uravnoteženo informiraju o kampanji. Takvu poruku poslalo je reagirajući na pritužbu Maurizia Zennara, kandidata za saborskog zastupnika talijanske nacionalne manjine, koji smatra se više događaja koje je doživio u kampanji upućuju na neravnopravno izborno natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo