RIJEČ TOKSIKOLOGA / Banožiću zbog medicinske vatice izmjerili alkohol? 'Nemoguće. Moraš se kupati u alkoholu...'

Image

Banožić je u intervjuu za RTL rekao da nije komnzumirao alkohol iako mu je izmjereno 0,20 promila

20.5.2024.
17:09
VOYO logo

Bivši HDZ-ov ministar obrane Mario Banožić, optužen za izazivanje prometne nesreće u kojoj je život izgubio 41-godišnji vozač i otac dviju djevojčica Goran Šarić, dao je intervju RTL-ovom Andriji Jarku prvi put nakon nesreće gdje je otkrio osjeća li se krivim, je li poznavao poginulog Šarića i kako će se braniti. Banožić je u intervjuu ustvrdio da nije konzumirao alkohol iako mu je izmjereno 0,20 promila. "0,00 je kod mene bilo alkohola", kazao je Banožić.

Image
PRETJECAO ILI NE? /

Prometni stručnjaci o Banožićevim izjavama. Jedan kaže 'priča drži vodu', drugi 'to je protiv zakona fizike'

Image
PRETJECAO ILI NE? /

Prometni stručnjaci o Banožićevim izjavama. Jedan kaže 'priča drži vodu', drugi 'to je protiv zakona fizike'

"To medicinska struka mora objasniti. Koliko sam ja uspio naknadno to ispratiti, riječ je o etilnom alkoholu koji dolazi iz sredstva koje u biti služi za vađenje krvi kao dezinfekcija. Što se tiče nalaza, ne možemo reći da je on lažan. On je kao takav postojao u medicinskoj dokumentaciji, ali to nije alkohol koji je izvađen iz moje krvi. To je znači alkohol koji je donesen na tijelo s ciljem dezinfekcije. Nije istina da sam na ikakvim lumpovanjima bio tu noć. Dakle, ja sam bio potpuno trijezan, bio sam potpuno sabran kao i svako jutro kad se ustajem i ne sjedam jednostavno u auto, a pogotovo taj dan kad ću imati oružje u rukama", dodao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali smo s više medicinskih stručnjaka koji kažu da je mogućnost alkohola u krvi od dezinficijensa nemoguća. I toksikolog Zdravko Lovrić kazao je da je to nemoguće.

"Ne da je teško, nego je nemoguće da se takva količina nađe u krvi primjenom preko kože, dakle dezinfekcijskoga sredstva. U krvi se ne može naći apsorpcijom preko kože takva količina alkohola. Ne vjerujem da bi se moglo išta izmjeriti. Nemoguće. Moraš se kupati u alkoholu neko vrijeme", kazao je Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsorpcije kroz kožu idu vrlo teško, vrlo sporo. Pa znate i sami, kod vađenja krvi uzme se malo alkohola na vatu, namaže se koža i onda se vadi krv. Još nije zabilježen slučaj. Djeci se vadi krv, pa ne bi se dezinficiralo da postoji takva mogućnost", zaključio je Lovrić.

POGLEDAJTE VIDEO: Mario Banožić o kobnoj nesreći: 'Nisam bio pijan i nisam pretjecao. Želim da istina izađe na vidjelo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo