ANALITIČAR RAZVALIO TUĐMANOVU IDEJU EKONOMIJE: / 'Ova izjava otkriva zašto danas propadamo'

Image
Foto: Pixsell/Večernji list

Franjo Tuđman zalagao se za plansku privredu koja je prema njegovu mišljenju zemlji osiguravala stabilnost.

3.10.2017.
14:37
Pixsell/Večernji list
VOYO logo

Bauer je analizirajući današnju situaciju u zemlji za portal Liberal podsjetio na jednu izjavu Franje Tuđmana te se potom osvrnuo na današnje djelovanje HDZ-a kad je u pitanju ekonomija zemlje, kao i njena opstojnost te napredak.

"Kada biste pročitali ovaj citat: '...slobodno tržište, sam kapitalizam, to je nestabilan sustav, samo je planska privreda stabilna...', zasigurno biste pomislili da je riječ o citatu iz nekog Lenjinovog govora ili barem referata Vladimira Bakarića partijskom kongresu. Bili biste u krivu. Citirao sam našeg oca moderne domovine, Franju Tuđmana. Kako je prenio Jutarnji list, tim je riječima svome savjetniku Hrvoju Šariniću otkrio što zapravo misli o slobodnom tržištu koje je, često se zaboravlja, zajamčeno i Ustavom Republike Hrvatske. Kada bih pokušao pronaći desetak citata koji opisuju uzroke naše propasti, taj bi svakako bio u samome vrhu", piše Buer dodajući kako je ipak bilo dovoljno vremena da se etatizam i socijalizam odbace i naprave reforme pa tako za ono što se kasnije dogodilo nije moguće kriviti samo Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je ukazao na jednako lenjinovsku izjavu Božidara Kalmete od neki dan koja govori kako direktori javnih poduzeća provode neku svoju politiku, a ne politiku stranke koja ih je imenovala. Bauer tvrdi kako je Kalmeta time nehotice demantirao Tuđmana jer je teško braniti tvrdnju da je planska ekonomija u kojoj gospodarstvom upravlja partija superiorna sustavu kojim upravljaju stručnjaci ili poduzetnici.

Stabilnost- eufemizam za stagnaciju u močvaretini

"Stabilnost, ta čarobna riječ koju naši političari često koriste i danas, samo je eufemizam za stagnaciju u močvaretini partikularnih interesa. Hoće li HDZ u budućnosti unutar sebe pronaći novu generaciju koja svakako može politički oportuno baštiniti državotvornost Tuđmanove ideje, ali odbaciti loše stvari poput etatizirane ekonomije, korupcije i klijentelizma, vrlo brzo bi moglo postati ključno pitanje hrvatske opstojnosti i napretka. Ljevica se demografski osipa i odumire, na mlađim generacijama vide se efekti državnog školstva koje je identično mojem, samo je Tita zamijenio Bog, socijalističku revoluciju Domovinski rat, a ljevica ne stoji bog zna kako niti u većini europskih zemalja", piše Bauer u tekstu za Liberal zaključujući kako će desnica u Hrvatskoj biti sve snažnija, a da će države gdje desnica drži do ekonomskih sloboda napredovati za razliku od onih u kojima će se busati u nacionalna prsa gdje će po HDZ-ovom receptu vladati stabilnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo